Egészséges jégvarázs – nálunk is hódít a fagyasztott joghurt!

2015. július 18.
Színes mesevilág, igazi „Charlie és a csokigyár”-hangulat elevenedik meg a Jono Yogo üzleteiben, annyi különbséggel, hogy itt dietetikusszívet-melengetően egészséges kelyheket készíthetünk. Mi is kipróbáltuk a fagyasztott joghurt csodáját.

Általában kevés dolog idegesít jobban, mint mikor valakitől édesség után érdeklődöm, és ő egy joghurtot ajánl helyette. Mikor azt kérdezem: „Nincs valami édességed?” akkor a fejemben cukros szószokban fürdőző fagyik, csokival töltött bármik, édes piskóták és könnyű krémek képe jelenik meg, nem egy halványan gyümölcsös joghurt, amit kikanalazgatok egy műanyagpohárból.Épp ezért nem én voltam az első, aki rohant joghurtozni, mikor hazánkba is betört a fagyasztott joghurt-mánia a Jono Yogo képviseletében. Mégis elmentem, ami végül meglepően jó döntésnek bizonyult.  

Büntetlenül

Kezdjük ott, hogy ebben az egész joghurtozósdiban már eleve megágyaz az ízeknek az egészségtudatosság jóleső gondolata. A tejszínes fagylaltokkal ellentétben a fagyasztott joghurt zsírtartalma nagyon alacsony, mindössze 1,5%, így persze egy nagy pohár ebből jóval kevesebb kalóriát is tartalmaz, mint egy hatalmas fagylaltkehely. Azt pedig már régóta tudjuk, hogy a joghurt egyébként is egészséges, sok benne a vitamin, a probiotikum, csökkenti a koleszterinszintet, és még sorolhatnánk. Egyébként külön pluszpont, hogy a fagyasztott joghurt őshazájában, Amerikában ezt az édességet letöbbször valamilyen porból kutyulják ki az üzletekben, de a Magyarországra érkezett Jono Yogoban az amerikai csillogás hazai termékekkel találkozhat, itt ugyanis valódi tejből és joghurtból készülnek el. Szóval tény, hogy eleve jobb érzés úgy betoppani a Jono Yogo szivárvánnyal nyakon öntött üzlethelységébe, hogy tudom, most sokkal felelősebb döntést hoztam, mintha betámadtam volna a sarki kisbolt édességes részlegét. 

Kreatív kézművesség

Na de a legjobb még nem is az egészség! Hanem az, hogy mi magunk nyomhatunk, kombinálhatunk, szórhatunk, dekorálhatunk, mint egy igazi cukrászmester! (Majdnem.) Először kiválasztjuk az egész kompozíció alapját, a fagyos joghurtokat. Rengeteg a fagyispultokból ismerős könnyű gyümölcsíz, de van sok extrém kombináció is, mint például a pina colada – a választék egyébként rendszeresen frissül. A kis kar segítségével kinyomjuk a szépen fodrozódó fagyasztott joghurtot és máris úgy érezzük, van értelme a napunknak! Pedig ez még csak a kezdet. Merthogy utána lehet felturbózni ezt az egészet gyümölcsökkel, magvakkal, gumicukorral, hideg és forró öntetekkel, kekszdarabokkal. Persze azért érdemes óvatosan pakolni a dekorációt, hiszen a barokkos kompozíciónak a mérésnél fizetjük meg az árát jó magyar forintban. 

Egyszóval az egészség gondolata és a mutatós látvány tényleg hozza egy hatalmas siófoki fagylaltkehely varázsát. Ha ki akarjuk próbálni a fagyasztott joghurt csodáját, menjünk az Árkád, az Allee, a WestEnd vagy a Mammut I. üzletházakba.