Az okostampon szól, ha ki kell cserélned

2016. május 25.
Még mindig erős a gúzsba kötő tabu, ami meggátolja, hogy a technológia a menstruáció kényelmesebbé tételének szolgálatába álljon – épp ez ellen venné fel a küzdelmet az okostampon.

Nem szívesen írjuk le századjára, de úgy tűnik, még mindig szükséges, hogy a menstruáció a populáció nagyjából felét érintő, természetes folyamat, amiről tudnunk kellene beszélni. Ehelyett inkább vérfoltos bugyik maradnak, amik csak egyfelől az aktivisták közepesen hatékony sokkolási kísérletei, másfelől pedig (valóban sokkoló) intenció nélküli „balesetek” azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak a drága tampon vagy betét megvásárlását.

A simán krónikus betegségnek számító, ehelyett inkább „női hiszti”-zéssel elintézett menstruációs görcsökről meg ne is beszéljünk. Szóval épp itt volt az ideje, hogy a technológia is segítsen kicsit elviselhetőbbé tenni a menstruáció idejét – ha már mindenre van egy kütyü, miért pont erre ne legyen?

Itt jön a képbe a my.Flow névre keresztelt okostampon, ami valójában egy Bluetooth érzékelővel ellátott, hagyományos tampon. Ehhez tartozik egy mobilapplikáció, ami szól, ha cserélni kell a tampont, illetve analizálja a ciklust, megjegyezve, hogy mettől-meddig tart a vérzés, és hogy melyik szakaszban a legerősebb.

Sajnos azonban nem tökéletes a dolog: az csak egy dolog, hogy drága (és itt megint ott vagyunk, hogy miért is nem jár tampon állami támogatásra minden menstruáló nőnek) de az elektronikus kütyük miatt (amik közül egy kivezetett részt a csípőre kell erősíteni) meglehetősen kényelmetlen is lehet. Ráadásul nem is az összes tampon fajtával kompatibilis.

Szóval senki nem állítja, hogy ez az első lépés a menstruáció körüli problémák tisztázására, és azt sem, hogy a tökéletlenül szuperáló bluetoothos tampon váltja meg a menstruáló nőket, de tényleg jó látni, hogy a technológia megpróbál segíteni egy nagyon is valós problémán.