Már a Google is megmondhatja, hogy depressziós vagy-e

2017. szeptember 08.
A Google néhány napja jelentette be, hogy egy segítő szándékú funkcióval bővítette keresőjét: kilenc kérdésből álló, klinikailag hitelesített kérdéssorral segít megállapítani, hogy depressziós vagy-e.

A destigmatizálásra törekvő hullám tetőfokán egyre több nagy és népszerű cég rukkol elő olyan eszközökkel, amikkel felszabadíthatjuk a mentális betegségekről való beszédet. A Google például múlt héten jelentette be, hogy új funkcióval bővítik keresőjüket: lényegében az történik, hogy a „depression” (depresszió) szóra keresőknek felajánl a rendszer egy rövid netes tesztet, amivel elvileg megállapíthatják, hogy valóban depresszióval küzdenek-e. És bár kimondottan szakmaiatlan és káros ötletnek tűnhet ezt egy kilenckérdéses online tesztre bízni, elvileg a kérdéssor klinikailag ellenőrzött és hitelesített és szakértők szerint is alkalmas a feladatra.

Fotó: Profimedia – Red Dot

A teszt alapvetően a hangulatunkra vonatkozó kérdéseket tesz fel, olyasmiket, hogy éreztük-e magunkat kedvetlennek az elmúlt két hétben, volt-e problémánk az evéssel vagy az alvással, illetve felmerültek-e bennünk szuicid gondolatok. Ebből megpróbálja megmondani, hogy érintettek vagyunk-e depresszióban, illetve, hogy mennyire súlyos a probléma.

A funkció egyelőre csak a mobilos keresés esetében működik, és úgy is csak az Egyesült Államokban, de a legfontosabb amúgy is az egész kezdeményezés mögötti szándék, azaz hogy minél szélesebb körben (márpedig a Google keresője elég széles kör) beinduljon a mentális betegségekről való, tabuk nélküli beszéd. És ami még fontosabb, hogy minél szélesebb körben elérhető legyen a tájékoztatás és a segítségnyújtás lehetőségei. A Google egyébként a National Alliance of Mental Illnes nonprofit szervezettel karöltve indította be a projektet, és bár a teszt önmagában még nem egyenlő egy diagnózissal (!) azért jó kiindulási pont lehet, hogy valaki segítséget kérjen.

Mashable