Már a Google is megmondhatja, hogy depressziós vagy-e

2017. szeptember 08. |

A Google néhány napja jelentette be, hogy egy segítő szándékú funkcióval bővítette keresőjét: kilenc kérdésből álló, klinikailag hitelesített kérdéssorral segít megállapítani, hogy depressziós vagy-e.

A destigmatizálásra törekvő hullám tetőfokán egyre több nagy és népszerű cég rukkol elő olyan eszközökkel, amikkel felszabadíthatjuk a mentális betegségekről való beszédet. A Google például múlt héten jelentette be, hogy új funkcióval bővítik keresőjüket: lényegében az történik, hogy a „depression” (depresszió) szóra keresőknek felajánl a rendszer egy rövid netes tesztet, amivel elvileg megállapíthatják, hogy valóban depresszióval küzdenek-e. És bár kimondottan szakmaiatlan és káros ötletnek tűnhet ezt egy kilenckérdéses online tesztre bízni, elvileg a kérdéssor klinikailag ellenőrzött és hitelesített és szakértők szerint is alkalmas a feladatra.

Fotó: Profimedia – Red Dot

A teszt alapvetően a hangulatunkra vonatkozó kérdéseket tesz fel, olyasmiket, hogy éreztük-e magunkat kedvetlennek az elmúlt két hétben, volt-e problémánk az evéssel vagy az alvással, illetve felmerültek-e bennünk szuicid gondolatok. Ebből megpróbálja megmondani, hogy érintettek vagyunk-e depresszióban, illetve, hogy mennyire súlyos a probléma.

A funkció egyelőre csak a mobilos keresés esetében működik, és úgy is csak az Egyesült Államokban, de a legfontosabb amúgy is az egész kezdeményezés mögötti szándék, azaz hogy minél szélesebb körben (márpedig a Google keresője elég széles kör) beinduljon a mentális betegségekről való, tabuk nélküli beszéd. És ami még fontosabb, hogy minél szélesebb körben elérhető legyen a tájékoztatás és a segítségnyújtás lehetőségei. A Google egyébként a National Alliance of Mental Illnes nonprofit szervezettel karöltve indította be a projektet, és bár a teszt önmagában még nem egyenlő egy diagnózissal (!) azért jó kiindulási pont lehet, hogy valaki segítséget kérjen.

Mashable

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter

Tényleg visszafordítható az abortusz? abortusz

Tényleg visszafordítható az abortusz?