160 000 szorongó országa vagyunk

2017. október 06.
Eljut-e a pszichoterápia a rászorulókhoz? Ezzel a címmel szervez konferenciát a Lélekben Otthon Alapítvány október 27-re, a Francia Intézetbe. A kérdésre adható rövid válasz egyszerű: nem. A hosszabb persze már sokkal bonyolultabb...

Már Magyarországon is egyre szabadabban beszélünk a mentális betegségekről, megindult a tabuk lassú, de előremutató lebontása és a sajtóban is egyre többet forog a téma (a mentális betegségek destigmatizálódásáról például mi is írtunk néhány hónapja). Ez első lépésnek jó, de még nem jelenti azt, hogy kezelni is tudjuk a problémát.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Az említett cikkben még azt írtuk, viszonylag kevés nyilvános adattal rendelkezünk azt illetően, pontosan hányan vesznek részt pszichoterápiás beavatkozásokon, és hogy mik a leginkább jellemző mentális problémák hazánkban. A Lélekben Otthon Alapítvány nemrégiben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (korábban OEP) fordult adatigénylési kérelemmel, így most először nyilvános információnk lett ezekről. Kiderült például, hogy 2015-ben több, mint 560 ezer (ambuláns) beteg fordult pszichiáterhez vagy mentális problémákkal foglalkozó szakemberhez pszichiátriai diagnózissal a regisztrálható támogatott keretben. Talán meglepő módon Magyarországon legtöbben a szorongók vannak, ez 160.000 diagnosztizált beteget jelent, míg ismétlődő depressziós rendellenességből például „csak” 72.000 az ismert betegszám. Körülbelül 35.000 beteget diagnosztizáltak skizofréniával, szinte ugyanennyit alkohol okozta mentális- és viselkedészavarokkal. Az adatok közt azt is megtaláljuk, hányan vettek részt valamilyen pszichoterápiás beavatkozáson, és ugyan már itt is hatalmas szakadék látszik az regisztrált esetek és a kezelést kapó betegek száma között, ez még mindig nem közelít a realitáshoz – hiszen rengetegen lehetnek, akiknek mentális betegsége nem is kap diagnózist. És még így is tudni lehet, hogy a fenti 560.000 emberből mindössze 93.000 részesült bármilyen pszichoterápiában, csupán 1700 ember vett részt családterépiában és alig 2000 csoportterépiában.

A probléma mögött húzódó okok elképesztően komplex témát rajzolnak ki, épp ezt próbálja körültekintően tárgyalni a Lélekben Otthon Alapítvány „Eljut-e a pszichoterápia a rászorulókhoz?” című nemzetközi konferenciája. Az eseményen szóba kerülnek majd a betegjogok, a finanszírozási rendszer vizsgálata és a pszichoterápia elérhetőségének kérdése. Az eseménynek a Francia Intézet ad otthont, a magyar szakértők mellett pedig francia szakemberek ismertetik majd az ottani gyakorlatot.

A konferencia időpontja október 27., regisztrálni az info@lelekbenotthon.hu e-mail címen lehet.