A börtönbabáknak is jár egy anyuka

2018. május 06.
A jogszabályok szerint a börtönben született gyermekek csak egy éves korukig lehetnek anyukájukkal, utána az édesanya szabadulásáig állami gondoskodásba kerülnek. Az SOS Gyermekfalvak leendő nevelőszülők jelentkezését várja.

A börtönben született, de 1 évesen elszakították anyukájától. Nevelőanyukája jelentette neki a biztonságot fél éven keresztül. Anyák napja alkalmából az SOS Gyermekfalvak megható kisfilmben mutatja meg az ő történetüket.

Az édesanya várandósan került börtönbe, ott szülte meg kislányát. Mivel a jogszabályok szerint a gyermek csak egy éves koráig lehet az anyukájával, a kisbaba édesanyja szabadulásáig állami gondoskodásba került az SOS Gyermekfalvakhoz.
„Az első két hetünk maga volt a pokol” – meséli a kicsi nevelőanyukája, Éva. Két hónap kellett hozzá, hogy a kislány megbarátkozzon az új helyzettel, és elfogadja, hogy „az új anyuka” nem akarja bántani – onnantól kezdve egyre közelebb került Évához, az asszony szerint a kezét sem akarta elengedni már. Éva a kisfilmben visszaemlékszik a megható pillanatra is, mikor a kislánnyal együtt meglátogatták a vér szerinti édesanyát a börtönben.

Több ezer gyerek nem ünnepelheti együtt édesanyjával az Anyák napját vasárnap. Többségüket elhanyagolás, bántalmazás vagy a szülők szenvedélybetegsége miatt emelték ki a családból. A nevelőszülők otthont és szeretetet adnak nekik.

Jelenleg 5500 nevelőszülő dolgozik az országban, ebből 80-an az SOS Gyermekfalvak keretein belül. Ennél azonban jóval többre lenne szükség. Jogszabályi változások nyomán minden gyermekvédelmi gondoskodásba került, 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni. Az SOS Gyermekfalvak leendő nevelőszülők jelentkezését várja.