Elfogadták Amerika legszigorúbb abortusztörvényét

2018. május 06.
A republikánusok szeretnének leszámolni a legfelsőbb bírósággal a "szívverés törvényen" keresztül, ami az eddigi legszigorúbb abortusztörvény Amerikában.
Fotó: Profimedia – Red Dot

A magzat első szívdobbanásától, vagyis nagyjából már a hatodik héttől tilos lesz az abortusz a héten elfogadott iowai törvény értelmében. A „szívverés törvény” értelmében a nők csak addig szakíthatják meg a terhességet, amíg az első ultrahangos vizsgálaton még nem érzékelhető szívhang. Az abortuszhoz való jog mellett kiálló Planned Parenthood szerint ez a legális abortuszok 99%-át ellehetetlenítheti, hiszen ebben a korai szakaszban a legtöbb nő még nem is tud terhességéről. A szívhang megjelenése egyébként még nem jelenti, hogy a magzat a méhen kívül életképes volna.

A republikánus Shannon Lundgren a törvény elfogadása után úgy fogalmazott, Iowa „bátor lépést tett”, hogy „megvédjék a leginkább sebezhetőket, akik nem tudnak magukért szólni, a meg nem született gyermekeket”. A konzervatív képviselők nem titkolt célja, hogy nekimenjenek a legfelsőbb bíróságnak, akik az 1973-as, mérföldkőnek számító Roe kontra Wade ügyben kimondták, hogy a nőknek alkotmányos joguk van az abortuszhoz. Az országszerte megszaporodó abortuszellenes törvények ezt a rendelekezést próbálják kikezdeni.

A Planned Parenthood közleményében így reagált az iowai törvényre: „Az abortusz betiltására irányuló törekvések szégyent hoznak Iowára és szégyenfoltok is maradnak az államon a belátható jövőben, emlékeztetőül arra, hogy Iowa vezetése semmibe veszi az egészségügyi érdekeket”.

 

TheWashingtonPost