Elfogadták Amerika legszigorúbb abortusztörvényét

2018. május 06. |

A republikánusok szeretnének leszámolni a legfelsőbb bírósággal a "szívverés törvényen" keresztül, ami az eddigi legszigorúbb abortusztörvény Amerikában.

Fotó: Profimedia – Red Dot

A magzat első szívdobbanásától, vagyis nagyjából már a hatodik héttől tilos lesz az abortusz a héten elfogadott iowai törvény értelmében. A “szívverés törvény” értelmében a nők csak addig szakíthatják meg a terhességet, amíg az első ultrahangos vizsgálaton még nem érzékelhető szívhang. Az abortuszhoz való jog mellett kiálló Planned Parenthood szerint ez a legális abortuszok 99%-át ellehetetlenítheti, hiszen ebben a korai szakaszban a legtöbb nő még nem is tud terhességéről. A szívhang megjelenése egyébként még nem jelenti, hogy a magzat a méhen kívül életképes volna.

A republikánus Shannon Lundgren a törvény elfogadása után úgy fogalmazott, Iowa “bátor lépést tett”, hogy “megvédjék a leginkább sebezhetőket, akik nem tudnak magukért szólni, a meg nem született gyermekeket”. A konzervatív képviselők nem titkolt célja, hogy nekimenjenek a legfelsőbb bíróságnak, akik az 1973-as, mérföldkőnek számító Roe kontra Wade ügyben kimondták, hogy a nőknek alkotmányos joguk van az abortuszhoz. Az országszerte megszaporodó abortuszellenes törvények ezt a rendelekezést próbálják kikezdeni.

A Planned Parenthood közleményében így reagált az iowai törvényre: “Az abortusz betiltására irányuló törekvések szégyent hoznak Iowára és szégyenfoltok is maradnak az államon a belátható jövőben, emlékeztetőül arra, hogy Iowa vezetése semmibe veszi az egészségügyi érdekeket”.

 

TheWashingtonPost

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

„Főállású apukaként kívülállónak érzem magam” anyaság

„Főállású apukaként kívülállónak érzem magam”