Egy lépéssel közelebb, hogy legális legyen az abortusz Írországban

2018. március 10.
Az ír kormány jóváhagyta a május végére tervezett, abortuszról szóló népszavazás szövegét, amivel Írország esélyt nyer, hogy a katolikus egyház nyomásával szembefordulva legalizálja a terhesség megszakítását.
Fotó: Profimedia – Red Dot

Május végén az ír választópolgárok eldönthetik, eltöröljék-e a közbeszédben csak „nyolcadik kiegészítésként” emlegetett 40.3.3-as paragráfust, amely 1983 óta kimondja, hogy a meg nem született magzatoknak és a terhes nőknek egyenlő joguk van az élethez. Írországban jelenleg csak akkor engedélyezett a terhesség megszakítása, ha a várandósság veszélyezteti az édesanya életét – máskülönben az illegális abortuszokért 14 év börtönbüntetés jár.

Ha a májusi szavazáson a többség igennel voksol, a kormány új tervezetet ígér, ami 12 hétig engedélyezi majd a nem kívánt terhesség megszakítását. Statisztikák szerint a szigorú törvény 1983-as megszületése óta 170.000 hagyta el Írországot, hogy valamelyik külföldi országban csináltasson abortuszt és minden évben 2000 nő nyúl interneten rendelt illegális abortusz-tablettákhoz.

TheGuardian