Tömegek tüntetnek Lengyelországban az abortusztörvény szigorítása ellen

2018. március 27.
Varósban és több lengyel nagyvárosban is zajlanak az eleve borzasztóan szigorú abortusztörvény további korlátozása ellen.

Január közepén a konzervatív lengyel kormány elutasította az abortusz törvény liberalizálását követelő civil kezdeményezést, most pedig tovább korlátoznák az Európában már így is az egyik legszigorúbbnak számító törvényt. A Lengyelországban 1993 óta hatályban lévő törvény értelmében a terhesség megszakítása akkor lehetséges, ha az veszélyezteti az anya vagy az embrió életét, ha a terhesség nemi erőszak következménye, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan vagy életveszélyes károsodást szenvedett. A szigorítás utóbbi kitételt is eltörölné, azaz súlyosan beteg, akár egész életükben gondozásra szoruló gyermekeket kellene kötelező jelleggel világra hozniuk a nőknek.

A polgári nyomás ellenére is makacsul kitartó kormány intézkedése ellen tiltatkozva most több ezren vonultak utcára Varsóban és más lengyel nagyvárosokban. A helyzet azért is különösen nehéz, mert az országban erős a megosztottság a konzervatív vezetés és az ellenzék között, ráadásul a népesség is nagyon eltérően áll a kérdéshez: míg nemrégiben 500.000 lengyel írta alá a liberalizálásról szóló kezdeményezést, a Down-szindrómás gyerekek életének védelmében született polgári javaslatra 830.000 aláírás érkezett.

Fotó: Profimédia – Red Dot