Tömegek tüntetnek Lengyelországban az abortusztörvény szigorítása ellen

2018. március 27. |
Central Médiacsoport Zrt.

Varósban és több lengyel nagyvárosban is zajlanak az eleve borzasztóan szigorú abortusztörvény további korlátozása ellen.

Január közepén a konzervatív lengyel kormány elutasította az abortusz törvény liberalizálását követelő civil kezdeményezést, most pedig tovább korlátoznák az Európában már így is az egyik legszigorúbbnak számító törvényt. A Lengyelországban 1993 óta hatályban lévő törvény értelmében a terhesség megszakítása akkor lehetséges, ha az veszélyezteti az anya vagy az embrió életét, ha a terhesség nemi erőszak következménye, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan vagy életveszélyes károsodást szenvedett. A szigorítás utóbbi kitételt is eltörölné, azaz súlyosan beteg, akár egész életükben gondozásra szoruló gyermekeket kellene kötelező jelleggel világra hozniuk a nőknek.

A polgári nyomás ellenére is makacsul kitartó kormány intézkedése ellen tiltatkozva most több ezren vonultak utcára Varsóban és más lengyel nagyvárosokban. A helyzet azért is különösen nehéz, mert az országban erős a megosztottság a konzervatív vezetés és az ellenzék között, ráadásul a népesség is nagyon eltérően áll a kérdéshez: míg nemrégiben 500.000 lengyel írta alá a liberalizálásról szóló kezdeményezést, a Down-szindrómás gyerekek életének védelmében született polgári javaslatra 830.000 aláírás érkezett.

Fotó: Profimédia – Red Dot

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Inkább anyám, mint egy főbérlő albérlet

Inkább anyám, mint egy főbérlő

Alföldi Róbert és Szabó Győző nemes cél érdekében festettek Alföldi Róbert

Alföldi Róbert és Szabó Győző nemes cél érdekében festettek