Speciális szexjátékok segíthetnek a nemi erőszak áldozatainak

2018. május 28.
A nemi erőszak áldozatainak borzasztóan nehéz, sokszor lehetetlennek tűnő kihívás az egészséges, boldog nemi élet megélése a trauma után. Míg a terápia elsősorban a lelki felépülésben segít, a speciális szexjátékok a szexualitást "gyógyítják".
Fotó: Unsplash.com

Tavaly a holland dizájner, Nienke Helder olyan szexjátékokkal rukkolt elő, amiket kimondottan nemi erőszak áldozatainak tervezett. A saját élményeiből táplálkozó Helder Sexual Healing névre keresztelt kollekciójában olyan eszközök vannak, amik finom, óvatos lépésekkel segítenek az áldozatoknak újra felfedezni szexualitásukat és visszaszerezni az uralmat saját testük felett. Van például puha, lószőrből készült ecset a test simogatására, egy tükör, hogy jobban megnézhessük magunknak saját vaginánkat és olyan kütyü is, ami akkor kezd el vibrálni, ha az izmaink túlságosan megfeszülnek. Egy kis bab alakú eszközön akkor gyúlnak ki a fények, ha túl szaporán vesszük a levegőt, hogy így próbáljunk meg lassítani és megnyugodni. „Ezek az eszközök lehetőséget nyújtanak rá, hogy felfedezzük a szexuális felépülésünk lehetőségeit” – magyarázza Helder. „Az eszközökből érkező biofeedback segítségével vizualizálhatjuk a testi folyamatainkat, ami segíthet megérteni, a testünk automatikus reakcióit egyes helyzetekben.”

A hagyományos szexjátékokkal ellentétben a nemi erőszak túlélőinek tervezett eszközök nem a behatolásra helyezik a hangsúlyt, és nem is feltétlenül a péniszre hajazó formákat követik. Ezek sokkal bonyolultabb, finomabb eszközök, amik valóban terápiás jelentősséggel bírnak, ez pedig azért is nagyon fontos, mert a hagyományos, lelki gyógyulással foglalkozó pszichoterápia mellett az egészséges szexualitás újraépítésére is nagy szükség van. Helder eszközei egyenlőre még csak prototípusok, de szerencsére már a piacon is vannak ilyen speciális játékszerek.

A londoni Sh! Women’s Erotic Emporiumban például kimondottan a nőkre fókuszálnak, ők foglalkoznak traumát átélt nőkkel is. „A szexuális erőszak és nemi erőszak áldozataitól elvették a saját testüket” – magyarázza Renée Denyer, a bolt szexuális edukációval is foglalkozó menedzsere. „A terápia után sok nő készen állna rá, hogy újra gondoljon a szexre, de nekik nincs hová fordulniuk. Ezért hoztuk létre ezt a teret.”

Denyer szerint a szexjátékok rengeteget segíthetnek a szexuális erőszak áldozatainak, különösen abban, hogy megtanulják újraértelmezni a szexuális érintéseket. Különösen nehéz azoknak, akik gyerekkoruktól szexuális abúzus áldozatai voltak, hiszen bennük alapvetően rossz szexuális minták rögzülhettek – ezeket segítenek átírni a különleges szexjátékok. A legfontosabb, hogy a nők a saját tempójukban, saját kedvük szerint, biztonságos környezetben fedezhessék fel újra saját szexualitásukat, anélkül, hogy bármilyen nyomás nehezedne rájuk. Egészen addig, amíg úgy érzik, készen állnak arra, hogy egy partnerrel közösen is megéljék a szexet.

 

TheGuardian