Szexben mérjük a párkapcsolatunk minőségét

2018. március 10. | marieclaire.hu

A szexualitásból hajlamosak vagyunk általános következtetéseket levonni kapcsolatunkra vonatkozóan, ezért lehet, hogy a kevesebb szex mellett a hétköznapi viták is megszaporodnak.

Általános tendencia, hogy a párkapcsolatok elején a legszenvedélyesebb a szex, és olyankor áll a legmagasabban a párkapcsolati elégedettség. Persze utóbbi nem kizárólag a szexualitásnak köszönhető, de a szex mennyisége és minősége nagyban meghatározza, hogyan tekintünk a kapcsolatunkra.

Fotó: Profimédia – Red Dot

A szexuális vágy kifulladásával és a megritkuló együttlétekkel többnyire a viták is megszaporodnak a párok között. Ezt egyrészt a hormonháztartásunkkal magyarázzák, vagyis hogy deficitünk lesz a szex közben (is) termelődő “boldogsághormonokból”, mint például a dopamin vagy az endorfin, de ez ott sántít, hogy hiába “pótoljuk” máshonnan a hormonokat – mondjuk önkielégítéssel – a párkapcsolati elégedettségünkön ez nem sokat segít.

Amanda Gesselman szociálpszichológus azt mondja, az ok inkább az, hogy a szexuális életünkkel való elégedettséget a kapcsolatban való alapvető boldogságunkra is kiterjesztjük. “Nem meglepő, hogy ha a partner szexuális vágya csökken, – talán mert stresszes, rosszkedvű, fáradt vagy egyszerűen a szex idővel való normális ritkulása miatt – úgy értelmezzük, hogy valami baj van a kapcsolatunkkal.” Gesselman szerint ilyenkor legtöbbször tévesen továbbgondoljuk a dolgot és arra következtetünk, a partnerünk már nem vonzódik hozzánk vagy egyáltalán nem élvezi az együttléteket.

Ezekből a gondolatokból aztán negatív spirálok alakulnak ki: az elégedettlenségünket vagy félelmeinket nem merjük kommunikálni, a magunkban tartott rossz gondolatok pedig aktiválják a bizonytalanságainkat, a korábbi kapcsolatainkból magunkkal hozott traumáinkat. Ezért ingerlékenyebbek, frusztráltabbak leszünk, vagyis sokkal könnyebben keveredünk vitába a partnerünkkel.

Gesselman szerint az egész visszavezethető gyermekkori kötődési mintáinkhoz: “Vannak jól leírható egyéni különbségek a kötődésben, ami megmutatja, hogyan viszonyulnak a személyek a partnerrel való kapcsolódáshoz. Vannak, akik bizonytalanabbul kötődnek, ami azt jelenti, hogy több megerősítésre van szükségük a partnerüktől. Néhány kutatás kimutatta, hogy a bizonytalanabbul kötődő személyek – akik attól tartanak, hogy partnerük el fogja hagyni őket – sokkal hajlamosabbak a szexre a párkapcsolat stabilitásának fokmérőjeként tekinteni.” Az ilyen személyek számára a szex hiánya különösen nagy stresszt okozhat, hiszen azonnal veszélyben érzik majd a kapcsolatukat.

Vanessa Marin Los Angeles-i szexterapeuta szerint a kérdés azért összetett, mert a szex legtöbbször nem pusztán a szexről szól. A szex a másik priorizálásáról is szól, arról, hogy mennyi figyelmet és időt szentelünk neki. “Ha a partnered visszautasítja a szexet, mert éppen e-mailt írnak, vagy csak pusztulnak a tévé előtt, azzal azt üzenik, hogy nem olyan fontos számukra a veled töltött idő” – magyarázza Marin

Ez a helyzet aztán könnyen ördögi körré alakulhat, hiszen a mi agresszív viselkedésünk még inkább lelohasztja a partner vágyát, és ha nem kommunikálunk, csak növekszik majd közöttünk a feszültség. Épp ezért a probéma megoldásának az lenne a kulcsa, hogy beszéljünk őszintén, nyugodt hangnemben a vágyainkról, még akkor is, ha valamiért kínosnak érezzük ezt.

Vice

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

10 dolog, ami igazán számít, ha lakásfelújítást tervezünk dekoráció

10 dolog, ami igazán számít, ha lakásfelújítást tervezünk

Ingyenesen tölthető le a legnagyobb magyar digitális mesetár bookr kids

Ingyenesen tölthető le a legnagyobb magyar digitális mesetár