Jobb munkát kapnak majd a dolgozó anyukák lányai

2018. június 06.
A legtöbben még ma is azt gondolják, az édesanyának feltétlenül otthon kell maradnia gyermeke mellett, pedig számos előnye lehet, ha egy nő a gyereknevelés mellett dolgozik is.
Fotó: Unsplash.com

Egy 2015-ös amerikai felmérés szerint az emberek harmada azt gondolja, a gyereknek az az ideális, ha az édesanyja egyáltalán nem dolgozik. Csak a megkérdezettek 4 százaléka gondolta úgy, hogy ez az apákra is vonatkozik. Általában véve is azt tartja a közvélekedés, hogy az édesanyának otthon kell lennie a gyerek mellett, hiszen ő az elsődleges és sokak szerint kizárólagos gondozó, aki nélkül a gyerek majd szeretethiányos, sérült felnőtt lesz. Mert hogy a dolgozó anya mindig a „nélkült” jelenti.

Nem biztos egyébként, hogy ilyen esetekben az a legjobb út, ha a közhiedelem ellenében sorakoztatunk fel tudományos érveket, de ez történik, és bár az ilyesmi koránt sem nyújt kielégítő választ a fenti dilemmára, azért elindíthat bizonyos változásokat. Áprilisban például a Work, Employment and Society címá lapban jelent meg egy tanulmány, melyben több, mint 100.000 férfi és nő családi és karrierre vonatkozó adatait analizálták és kiderült, hogy valóban van különbség azok között, akiknek otthon maradt és azok között, akiknek dolgozott az édesanyja. De egyáltalán nem az utóbbiak hátrányára.

A dolgozó édesanyák elsősorban lányaikra vannak nagy hatással. A kutatásból világosan látszott, hogy azoknak a nőknek, akik dolgozó anya mellett nőttek fel, nagyobb eséllyel van jobb és jobban fizetett állása, mint azoknak, akikkel otthon maradt anyukájuk. Egészen pontosan 23 százalékkal kapnak magasabb fizetést a dolgozó anyukák lányai egy amerikai kutatás szerint. De az édesanya munkavállalása a fiúkra is hatással volt: az így nevelkedett fiúk jobban kiveszik a részüket a házimunkákból és a gyermeknevelésből, az amerikai mintát vizsgálva konkrétan 8 órával többet foglalkoznak olyasmikkel, mint a mosás vagy a pelenkacsere, összehasonlítva a háztartásbeli anyukák mellett felnőtt fiúkkal.

Ez persze koránt sem jelenti azt, hogy az otthon maradó anyukák tönkreteszik gyermekük jövőjét. Az, hogy ki és mennyit marad otthon a gyerekekkel, mindig a szülők döntésén áll, de azt azért nem árt leszögezni, hogy azokat a gyerekeket sem éri semmiféle kár, akiknek anyukájuk úgy határoz, akár már egészen korán szeretne visszaállni a munkába.

Time