A Google megmondja, meddig leszel kórházban

2018. június 25.
A Google új mesterséges intelligenciája elvileg képes bejósolni a kórházban töltött időt súlyosabb betegségek esetén, és még a túlélési esélyeket is megmondja.
Fotó: Unsplash.com

Mindannyian szeretnénk tudni, mennyi időt kell a kórházban töltenünk egy súlyosabb betegség esetén, ahogy azt is, mennyi az esélye annak, hogy még visszakerülünk a kórterembe. Vagy sosem jövünk ki onnan.

A Google új mesterséges intelligenciája állítólag mindhármat képes lesz bejósolni, jobban, mint a néhány kórházban már működő predikciós rendszerek, ugyanis ők ez sokkal több adatot, például a kézzel írt leleteket és feljegyzéseket is képes feldolgozni. A rendszer hatékonyságát egy morbid esettel demonstrálták: állítólag egy mellrákkal küzdő nőnek a kórház saját programja 9.3 százalékos esélyt jósolt arra, hogy meghal a kórházban töltött ideje alatt, de a Google szerkezete jóval magasabb, 19.9 százalékot kalkulált. A nő néhány nappal az esélyek kiszámolása után meg is halt.

A mesterséges intelligencia másik nagy előnye, hogy tanítható és rengeteg adatot képes felhasználni. Jelenleg 114.000 kórházi beteg töménytelen mennyiségű adatát tárolja.

Quartz