Könnyezve-nevetve vezettek a szaúdi nők a tiltás feloldása után

2018. június 26.
Szaúd-Arábia volt az utolsó ország, ahol a nők nem vezethettek, de szombat éjféltől hivatalosan is feloldották a tiltást. A szaúdi nők könnyeikkel küszködve és a boldogságtól sikongatva ültek a volán mögé.
Fotó: Profimédia – Red Dot

Ahogy éjfélt ütött az óra, a jogosítvánnyal rendelkező szaúdi nők kisétáltak a családi autókhoz, vagy a külön, erre az alkalomra vásárolt új kocsikhoz és beültek a volán mögé. Néhányan ordítottak a boldogságtól, néhányan sírtak, a legtöbben pedig videón örökítették meg a nagy pillanatot. A rendőrök virágokat osztogattak, az apák áldást kértek a szerencsés útra, a nők meg végre vezettek.

Szaúd-Arábia volt az utolsó ország, ahol nem vezettek a nők, most azonban hivatalosan is feloldották a tiltást. Samar Almogren, egy helyi talkshow műsorvezetője hitetlenkedve, de túláradó boldogsággal reagált: „Tudtam, hogy egyszer eljön ez a nap. De olyan gyorsan történt. Hirtelen. Most olyan szabad vagyok, mint egy madár!”

A szigorú törvény alól a helyi nemesség sem képezett kivételt, ezért 12.01-kor Alwaleed bin Talal helyi herceg is meghatódott videót posztolt, amin lánya, Rim mellett ül az anyósülésen. „Szaúd-Arábia végre belépett a 21. századba” – kommentálta.

Aseel al-Hamad szaúdi autóversenyző már Forma1-es autóban is ült, de saját szülőhazájában még nem vezethetett. Ő is lelkesen üdvözölte a változásokat, kiemelve, hogy bár ő olyan privilegizált helyzetben volt, hogy a világ összes pontján vezethetett már versenyautókat, de mégis különleges a nap, amikor a saját országában is autóba ülhet.

Bár a törvénymódosítást valóban ünnepléssel és emelkedett hangulattal köszöntötték, nem szabad elfelejteni, hogy a nők helyzete még így is nagyon rossz Szaúd-Arábiában. A nők napjai többnyire a férfiak felügyelete alatt telnek, és az utazáshoz vagy az iskolába járáshoz is férfiak engedélyét kell kérniük. Az, hogy a nők végre volán mögé ülhetnek fontos lépés tehát, de sajnos még koránt sem jelenti a nemek közti egyenlőség megérkezését.