A britek szerint nem kell minden nőnek mellrákszűrésre járnia

2018. július 09.
A brit országos egészségügyi szolgálat szerint jobb lenne, ha az alacsony kockázati csoportba tartozó nőket nem hívnák be a rendszeres mellrákszűrésre. Azt mondják, így nem okoznának felesleges stresszt a nőknek és persze spórolhatnának is.
Fotó: Profimédia – Red Dot

Általban inkább a szűrővizsgálatok fontosságát szokták hangsúlyozni, de a brit országos egészségügyi szolgálat most azt mondja, nem biztos, hogy minden nőt be kellene hívni a rendszeres mellrákszűrésre. Szerintük az alacsony kockázati csoportba tartozó nőket felesleges vizsgálatoktól és így stressztől és idegeskedéstől lehetne megkímélni, miközben persze az állami költségeket is lejjebb lehetne tornázni. Az új kutatás alapján a nők harmadát (értelemszerűen a legkevésbé veszélyeztetteket) nem hívnák be a három évente aktuális szűrésre.

Ehhez persze a szakértők szerint is elengedhetetlen lenne, hogy megbízhatóan el tudjuk különíteni a kockázati csoportokat. Jelenleg egyedül a kor alapján szelektálnak, pedig 300 genetikai tényező és még számos életmódbeli faktor – például a dohányzás, a túlsúly, a gyerekvállalás vagy a szoptatás – növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát. A nőknek először a házi orvosaikhoz kellene elmenniük, ahol az alapos (genetikai teszteket is magában foglaló) vizsgálattal megállapíthatná, hogy abba a 30 százalékba tartozik-e, akinek nem szükséges részt vennie a szűrésen. Bár a modell elméletben jó, amíg a kockázati csoportokat nem lehet világosan kijelölni, mégis az a legbiztonságosabb, ha mindenki eljár a szűrésekre.

Olvasd el a Marie Claire és az AVON közös pályázatát!

Kattints IDE!