Áttörés: kemoterápia nélkül gyógyulhatnak a mellrákos nők

2018. június 05.
Egy új kutatás szerint a leggyakoribb mellráktípus esetében a nők 70 százalékát kemoterápia nélkül is sikeresen lehet kezelni.
Fotó: Profimedia – Red Dot

A néhány napja ismertetett új kutatás szerzői reményei szerint gyors és alapvető változást hozhat a mellrákos esetek kezelésében. A chicagói rákkutató konferencián bemutatott kutatás tumormintákon végzett genetikai vizsgálat segítségével állapította meg, hogy a leggyakoribb mellráktípussal küzdő nők 70 százalékánál valójában szükségtelen kemoterápiát alkalmazni, egy egyszerű hormonblokkoló gyógyszer is sikeres kezelést nyújthat. Így pedig nők tízezreit lehetne megkímélni a kemoterápia súlyos mellékhatásaitól. Csak az Amerikai Egyesült Államokban évente 70.000 nő gyógyulhatna kemó nélkül.

A kutatáshoz több, mint 10.000 mellrákkal küzdő nőnél végeztek genetikai vizsgálatot a széleskörűen használt Oncotype DX teszttel. A teszt szerint a nők 67 százalékánál bizonytalan volt a kemoterápia szükségessége, így a csoport fele a daganateltávolítás és a hormonterápia mellett kemót is kapott, a másik nem. A kemoterápián átesett nőknek szinte hajszálpontosan (egy tized százalék eltéréssel) ugyanakkora volt a túlélési esélyük, mint azoknak a nőknek, akik nem kaptak kemót kiegészítő kezelésként.

A kemoterápia ugyan sokszor életeket menthet, de komoly konckázatai miatt érdemes elkerülni, amikor csak lehetséges. A kellemetlen mellékhatások, mint a hajhullás és a hányinger szintén ellene szólnak, de a kemó okozhat szív és idegrendszeri problémákat, továbbá növeli a későbbi leukémia kialakulásának esélyét.

NYTimes