Robotépítő Barbie inspirálja a fiatal lányokat

2018. július 30.
A kislányok egyik kedvencét gyártó Mattel egyre inkább ügyel rá, hogy Barbie feminista értékeket is közvetítsen, ezért alkották meg új, robotikával foglalkozó figuráikat.

Barbie már rég nem csak a malibui villájában vagy nyitott tetejű sportkocsijában tölti az időt, a leértékelések helyett (vagy mellett) pedig már a tudomány is leköti az idejét. A fehér, szőke plázacicákat gyártó Mattel már jó néhány éve komoly energiákat fektet bele, hogy babáik új, haladóbb értékeket is közvetítsenek. Először megpróbálták a Barbie diverzitását növelni, így születtek meg a különböző szem-, haj- és bőrszínű figurák, később pedig az is szempont lett, hogy Barbie olyan szakmákban is kipróbálja magát, amiket hagyományosan nem tart annyira nőiesnek a társadalom.

Néhány éve a próbálkozás balul sült el: a mérnök-informatikus Barbie figurája ugyan sikeres volt, de a hozzá kapcsolódó képregényben sokan nehezményezték, hogy Barbie „Steven és Brian” segítségét kérte a programozáshoz, később pedig véletlenül vírussal fertőz meg egy számítógépet, amit aztán szintén a srácoknak kell megoldania.

Most Barbie újra a tudományok területén tevékenykedik, de ezúttal még menőbb módon robotikával foglalkozik – így akarja terelgetni a kislányokat a Mattel a reál tudományok felé. A projekthez összefogtak a Tynker nevű céggel is, akikkel hat ingyenes webes kurzust hoztak létre, ezekben Barbie megtanítja a gyerekeket animálni a robotokat különböző parancsszavakkal.

A kezdeményezés azért is fontos, mert már régóta cikkeznek róla, hogy csak nagyon kevés fiatal lány választja a reál tudományok területét, részben azért, mert sok kislány még mindig úgy nő fel, hogy azt gondolja, ezekhez sokkal jobban értenek a fiúk, később azonban már a nők tényleges hátrányos megkülönböztetése és karrierépítésük fokozott nehézsége is elveszi a lányok kedvét.