Azért plasztikáztatnak a fiatalok, hogy kedvenc Snapchat filtereikre hasonlítsanak

2018. augusztus 05.
A Snapchat-filtereknek és a szelfi-mániának köszönhetően egyre több fiatal fekszik kés alá, hogy a fotókon megörökített "ideális" arcuk nézzen vissza rájuk a tükörből is.
Fotó: Unsplash.com

Biztos sokan megállapították már, hogy megdöbbentően jól néznek ki hosszú szempillájú kiskutyaként vagy digitális virágkoszorúval, miközben a Snapchat filterei között válogattak. A Z-generáció egyik kedvenc közösségi média platformja bizarr módon válhat valósággá: a legfrissebb kimutatások szerint egyre több fiatal fordul plasztikai sebészhez azért, hogy kedvenc Snapchat-filtereire hasonlíthasson. A Journal of The American Medical Association Facial Plastic Surgery-ben megjelent friss kimutatás szerint az elmúlt években jelentősen megugrott az arcműtétet kérő fiatalok száma, akik általában jól sikerült szelfiket visznek a sebészeknek, hogy az azok alapján változtassák meg arcukat. 2017-re már az amerikai plasztikai sebészek 55 százaléka találkozott olyan pácienssel, aki ilyen kéréssel fordult hozzá – ez komoly növekedést jelent a 2015-ös 42 százalékos arányhoz képest.

Pszichológusok szerint a közösségi média és a mesterséges „szépítő” filterek különösen veszélyesek lehetnek az érzékeny korban lévő kamaszokra nézve, akiknél gyakrabban alakulhat ki testdiszmorfiás zavar, (BDD – Body Dismorphic Disorder) amitől úgy érzik, kínzó „szépséghibáikat” muszáj megváltoztatniuk. Ez egy radikálisabb következmény, de azt már rengeteg tanulmány kimutatta, hogy a szelfi-mánia és az Instagram-világ nagyon rossz hatással van a fiatalok (kiváltképp a fiatal lányok) testképére. A digitálisan tökéletesített képek irreális elvárásokhoz és így rengeteg szorongáshoz vezetnek.