Azért plasztikáztatnak a fiatalok, hogy kedvenc Snapchat filtereikre hasonlítsanak

2018. augusztus 05. |

A Snapchat-filtereknek és a szelfi-mániának köszönhetően egyre több fiatal fekszik kés alá, hogy a fotókon megörökített "ideális" arcuk nézzen vissza rájuk a tükörből is.

Fotó: Unsplash.com

Biztos sokan megállapították már, hogy megdöbbentően jól néznek ki hosszú szempillájú kiskutyaként vagy digitális virágkoszorúval, miközben a Snapchat filterei között válogattak. A Z-generáció egyik kedvenc közösségi média platformja bizarr módon válhat valósággá: a legfrissebb kimutatások szerint egyre több fiatal fordul plasztikai sebészhez azért, hogy kedvenc Snapchat-filtereire hasonlíthasson. A Journal of The American Medical Association Facial Plastic Surgery-ben megjelent friss kimutatás szerint az elmúlt években jelentősen megugrott az arcműtétet kérő fiatalok száma, akik általában jól sikerült szelfiket visznek a sebészeknek, hogy az azok alapján változtassák meg arcukat. 2017-re már az amerikai plasztikai sebészek 55 százaléka találkozott olyan pácienssel, aki ilyen kéréssel fordult hozzá – ez komoly növekedést jelent a 2015-ös 42 százalékos arányhoz képest.

Pszichológusok szerint a közösségi média és a mesterséges “szépítő” filterek különösen veszélyesek lehetnek az érzékeny korban lévő kamaszokra nézve, akiknél gyakrabban alakulhat ki testdiszmorfiás zavar, (BDD – Body Dismorphic Disorder) amitől úgy érzik, kínzó “szépséghibáikat” muszáj megváltoztatniuk. Ez egy radikálisabb következmény, de azt már rengeteg tanulmány kimutatta, hogy a szelfi-mánia és az Instagram-világ nagyon rossz hatással van a fiatalok (kiváltképp a fiatal lányok) testképére. A digitálisan tökéletesített képek irreális elvárásokhoz és így rengeteg szorongáshoz vezetnek.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll lipták tímea

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel balett

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel