„Hogy tiszta legyen a lap, amire felskicceljük álmaink életét”

2018. augusztus 21.
Nagy kurázsi kell ahhoz, hogy valaki otthonát és biztos jövedelmét hátrahagyva nekivágjon az ismeretlennek. Kaia és Dávid megtette azt, amit sokan nem mernének: felmondtak a munkahelyükön, eladták ingóságaikat és az esküvő után elindultak az egyévesre tervezett nászútjukra, Új-Zélandra, hogy egójukat háttérbe szorítva egy új élet felé fordítsák a szívüket.

Mindketten érezték, hogy szükségük van a lelki fejlődésre, valamint, hogy ki kell tisztítaniuk magukból az európai életmód által rájuk telepedett stresszt. Ma már kétlaki életet élnek: Queenstownban dolgoznak, de itthon is vettek egy kis házat, és időnként hazajönnek, kalandjaikat pedig az ÚZ, a csodák csodája című rendhagyó útikönyvükben örökítették meg, mely nemrégiben jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában. „Jó pár dolgot le kellett zárnunk, hogy tiszta legyen a lap, amire felskicceljük álmaink életét, de nem zártuk be magunk mögött a magyar ajtókat, sőt, úgy tekintünk magunkra, mint akik hidat vertek Magyarország és Új-Zéland között” – mondja Kaia.

Férjed, Dávid az új-zélandi utazgatások végére egy progresszív építészirodában energiatakarékos passzívház-tervezőként talált állást, te pedig textiltervező művészként, designmenedzserként dolgoztál Budapesten, majd Új-Zélandon szakképzett barista, okleveles permakultúra-tervező* lettél, és megalapítottad első szépségápolási branded is, a KAIAS naturalst. Honnan jött a kozmetikumgyártás ötlete?

Tíz évvel ezelőtt két komolyabb betegségen estem át, melyek közül az egyik nőgyógyászati műtéttel zárult. Szembesülnöm kellett azzal, hogy a testem egy roppant érzékeny „szerkezet”, s hogy a kemikáliákra fokozottan érzékeny vagyok. Annak érdekében, hogy ne kelljen életem végéig gyógyszereket szednem, eldöntöttem, hogy kitisztítok minden méreganyagot a szervezetemből és az életemből. Kidobtam az összes otthon található kozmetikumot és vegyszert, s áttértem a természetes alapanyagokból készült termékekre. A natúrkozmetikumok tanulmányozása során jöttem rá arra, hogy tulajdonképpen nem is lenne nagy ördöngösség, ha magam is elkezdenék kísérletezni arányokkal és alapanyagokkal. Így születtek meg azok a szépségápolási alaptermékek, amelyeket először még csak a magam számára készítettem, aztán Te Moatán, a buddhista meditációs központban fogtam újra neki, hogy újabb termékekkel kísérletezzek, s így létrejött a KAIAS naturals*.

Milyen termékek futnak a márkanév alatt, és hol szerzed be az alapanyagokat?

Természetes, bioalapanyagokból készült kézműves termékek ezek, melyek hozzájárulnak az ökotudatos életmód fenntartásához. Jó szívvel ajánlom őket mindenkinek, különösen azoknak, akik fontosnak tartják a környezetük és a Föld tiszteletben tartását, s akik ártalmas kemikáliák használata helyett inkább testük természetes folyamatait szeretnék támogatni. Ami a bőrünkre kerül, az bekerül a testünkbe, így korántsem mindegy, hogy milyen minőségű alapanyagok kerülnek velünk kapcsolatba. A KAIAS naturals alapjait leginkább növényi olajok és zsírok, valamint különböző porított anyagok képezik. A palettán többek között energetizáló, illatmentes sheavajas krémdezodor (shea vajból, kókuszzsírból, kukoricakeményítőből és természetes szódabikarbónából készül), málnamag olajos-sheavajas napvédő krém cinkkel, bentonite fogkrém, aloés-szódabikarbónás sampon, valamint mandulaolajos bőrradír szerepel. Fontosnak tartom, hogy minden, a termékekhez szükséges anyagot környezettudatos és helyi forrásból szerezzem be – ez vonatkozik a csomagolóanyagra és a címkékre is. Ami pedig az Új-Zélandon belüli kiszállítást illeti: egy olyan helyi céggel folytatok tárgyalásokat, amely burgonyakeményítőből készít tasakokat postázáshoz. Lebomló termék, mely házi komposztálásra is kiválóan alkalmas.

Kattints a képre a galériáért!

4 fotó megtekintése

 

Most azon töprengek, hogy vajon mennyit számít pár száz szorgos hangya munkája, ha milliók bánnak tiszteletlenül a Földdel…

Nézd, minden aprócska tett számít, és minden egyes elköltött dollárral letesszük a voksunkat valami mellett. Én nem a környezetszennyezők ellen „harcolok”, csupán azt teszem, amit helyesnek érzek, és ami zsigerből jön belőlem. Minden nap azon fáradozom, hogy egy olyan környezetet teremtsek, mely hozzájárul a szellemi és a fizikai jóllétemhez.

Fog bővülni a KAIAS-paletta?

Nemsokára piacra kerül egy kakaóvajas-csodamogyorós testvaj és egy olívás-fenyőgyanta olajos tusfürdő.

Bizonyára jó pár ember összehangolt munkája szükséges egy efféle vállalkozáshoz.

Á, dehogy! Mindent magam csinálok, s az összes fázist maximális körültekintéssel végzem. Afféle DIY vállalkozás ez. A kozmetikumokba nem csak válogatott alapanyagok kerülnek, de az én féltő gondoskodásom és szeretetem is. Kizárólag akkor készítek újabb adag terméket, ha érzem, hogy szétvet a kreativitás, és tele vagyok pozitív energiákkal.

A receptúrát nem őrzöd lakat alatt – rendszeresen tartasz kozmetikumkészítő workshopokat Queenstownban.

Így van! Nincs annál jobb, amikor egy láthatatlan hullámhosszra kapcsolódva együtt élvezzük az alkotás folyamatát, mert – és erre a könyvünkben is kitérünk – „ha csak egy elkezdett dolog elkészül, az sikerélmény, és ez a sikerélmény lesz az alapja a jövőbeli sikerélményeknek: a megszerzett lendület pedig továbbakkumulálódik.”

Egy darab ránc sincs az arcodon.  Hogy csinálod?

Az én leghatékonyabb ránctalanítóm a hideg víz (nevet). Minden reggel és este hideg vízzel mosom meg az arcom, ha pedig nagy ritkán felteszek egy kis szempillafestéket, akkor azt a saját házi keverékemmel távolítom el, mely egyenlő arányban tartalmaz olívaolajat és vizet – ebből szoktam egy kisebb mennyiséget felvinni az arcomra.

Az én extra száraz bőrömre mit ajánlanál?

A helyedben természetes olajat vagy shea vajat használnék, de van egy kifejezetten száraz bőrre kifejlesztett „csodaszerem”, amely édesmandula olaj és néhány csepp fenyőgyanta illóolaj elegye, előbbi remekül hidratál és támogatja a bőr ideális működését.

És a kiegyensúlyozott házasságot mi biztosítja? A négyszáz napos nászútterápia alatt sikerült rájönni?

A nehézségek és a feladatok összekovácsoltak bennünket, sikerült száműzni a félelmeinket, megtalálni a harmóniát és felfedezni egymás erősségeit. Ezek, na meg az őszinteség, a minőségi kommunikáció biztos alapot nyújtott és nyújt a házasságunkhoz és a közös terveink megvalósításához. Sokan gratuláltak nekünk, amiért neki mertünk vágni az ismeretlennek, de mi egyáltalán nem tekintünk erre hőstettként. Nagy utat tettünk meg, számos megpróbáltatásban és kalandban volt részünk, de szerintem teljesen átlagos életet élünk.

A mézesheteitek ráadásul nem a kényelem, a gondtalanság vagy az all inclusive szállodák jegyében teltek…

Mi leginkább kisebb-nagyobb elvonulási központokban önkénteskedtünk Új-Zélandon, Hawaii-n és Ausztráliában (összesen öt helyen).  Amellett, hogy a munkánkért cserébe szállást és ellátást kaptunk, az önkénteskedés legnagyobb értéke az a hihetetlenül intenzív tudástranszfer, amely a vendéglátó és az önkéntesek között zajlik. Mióta Queenstownban élünk, a helyi közösségi központban segítek heti néhány órában abban, amiben épp elkel még a segítség. Persze nem csak önkénteskedéssel telt az egy év, hanem sok-sok utazással, kempingezéssel és túrázással is, aminek a végére nagyon megszerettük az országot.

Megtaláltad a választ arra, hogy ki Kohout Kaia?

Egy tudatosan élő és szemlélődő ember. A legtöbbször már nem az egóm irányít, és ez nagymértékben megkönnyíti a döntéseimet is. Rengeteget tisztított rajtam az elmúlt néhány év. Már nem veszek fel álarcot és szerepeket, mert az kerülőút lenne.

Időközben a vezeték- és keresztnevemet is felülvizsgáltam: hosszú évekig elégedetlenkedtem a Barbi és a Barbara névvel, valamint a keszekusza családi hátterem révén nehezen értelmezhető Bodnár vezetéknévvel.  A Barbarát a barbár szóból eredeztetik, és idegent jelent: ezen mindenképp túl voltam már lelkileg. Az új, választott nevem, a Kaia jelentése olyan küldetést vetít előre, aminek készen álltam nekivágni. Az eredetét tekintve afrikai, hawaii, görög és maori gyökerei vannak, olyan vezetőt jelent, akiben harmóniában és egyensúlyban van a víz, a föld és a levegő elem; nem tüzes, de kiegyensúlyozott. Ekkor értettem meg, hogy miért szeretem annyira a csípős ételeket, és miért hűlnek ki folyton a végtagjaim. Minden hang és ilyenformán minden szó is külön rezgéssel bír, és épp e rezgések mintázatai hagynak nyomot a fejlődő személyiségek képleteiben. Némi kutatás után ráébredtem, hogy a Bodnár név, amellett, hogy nem tudok hozzá viszonyulni, olyan minőségeket hordoz, amelyek a Barbarához hasonlóan már nem szolgálnak engem (mert nem jellemez már például a szélsőségesség, a kiegyensúlyozatlanság, a makacsság vagy a vágy a külső megerősítésre).  A választott nevem az lett tehát, amelyik abba az irányba kezdett segíteni, amerre egyébként is tartottam.

Összességében elmondható, hogy sok szempontból egyszerűbb lett az életem, de persze ez nem azt jelenti, hogy ne lenne izgalom, dráma vagy konfliktus az életünkben.

Vagy épp mélypont.

A mélypont a letelepedési engedély igényléséhez kapcsolódott. A szabadságom egy részét fel kellett adnom, tudniillik egy kávézóban vállaltam állást hogy biztosítani tudjam kettőnk számára az Új-Zélandon maradást. Életem eddigi legnagyobb vállalása volt, hogy megpróbáltam nőként egy idegen országban fenntartani a létbiztonságot. Igyekeztem befelé figyelni és lecsendesíteni a bennem munkáló türelmetlenséget.

Van olyan mondat az életedben, amit akár a mottódnak is lehet tekinteni?

Ami nem keresztezi az utam, annak nincs is helye az életemben, és ha valaminek nincs helye az életemben, abba nem is fogok belefutni. Legtöbbször könnyen azonosulok ezzel a mondással, kivéve, amikor elkap a türelmetlenség.

Milyen útravalót adsz majd a gyermekeidnek?

Hogy éljék figyelem-teljesen az életüket, és szándékosan ne ártsanak önmaguknak vagy más élőlényeknek. Hogy legyenek önazonosak, merjenek kilépni a komfortzónájukból, merjenek szabadok lenni, új utakat megismerni, s ne takarják el magukat önmaguk elől.

Nézd meg a Kaia és Dávid életéről szóló galériát is!

10 fotó megtekintése
*A termékekről bővebb leírást a shopban vagy a honlapon: www.kaiasnaturals.com találsz.
** olyan természetes szimbiózist alakít ki ember növény és állat között, ami minimálisra csökkenti az emberi forrású szennyezőanyag kibocsájtást. A permakultúra olyan összefüggő rendszer kialakítását jelenti, mely önfenntartó, környezettudatos, és az erőforrások nem pusztán kiaknázhatók általa, hanem az igényeknek megfelelően átalakíthatók.

Szerző: Jónás Ágnes