Szöulban felveszik a harcot a kukkoló-krízis ellen

2018. szeptember 09.
A helyi nők már tüntetéseket szerveznek a nyilvános mosdókba beszerelt kémkamerák miatt, rekordmennyiségű panasz érkezik a rendőrséghez.
Fotó: Profimedia – Red Dot

Dél-Koreában 2012 és 2016 között 26.000 nő jelentette, hogy titokban felvételt készítettek róla, miközben nyilvános mosdót vagy öltözőt használt, de állítólag még ennél is több a nem jelentett eset. Szöulban már krízisnek számít a kukkolás, a nyilvános terekbe szerelt rejtett kamerák rengeteg nőt tesznek voyeurizmus áldozatává.

Az országban eladott mobiltelefonoknak már kötelező hangos kattanást hallatniuk fényképezés közben, hogy ezzel is elvegyék a kukkolók kedvét, de így is rengeteg rejtett kamerával felszerelt eszköz (tollak, órák vagy épp cipők) szerezhető be. A sértő felvételeket ráadásul nemcsak nyilvános vécékben készítik: Dél-Koreában komoly problémát jelent a bosszúpornó is, amikor gyakran a nők tudta és beleegyezése nélkül készült felvételekkel élnek vissza.

Az elmúlt időszakban rekordmennyiségű nő vonult utcára: a legutóbbi hónapban a szervezők szerint 70.000-en tüntettek a kukkoló-krízis ellen. A kormány válasza egyelőre annyi, hogy megígérték, naponta ellenőrzik majd a nyilvános mosdókat, így biztosítva, hogy nincsenek bennük rejtett kamerák. A jelenlegi keretből 50 alkalmazott ellenőriz 20.000 nyilvános vécét, de a tervek szerint a jövőben a közmunkások napi szinten megteszik majd ezt. A tiltakozók szerint a kormány nem végez elég alapos munkát, arról nem is beszélve, hogy rengeteg nőket figyelő rejtett kamera otthonokban vagy épp munkahelyeken bújik meg. Az áldozatok azt is nehezményezik, hogy a törvény nem bünteti eléggé az elkövetőket.

TheGuardian