Csak a nemi erőszakkal vádolt fiatal férfiak harmada megy börtönbe

2018. szeptember 27.
Egy brit kutatás szerint a 18-24 év közötti nemi erőszak elkövetők sokkal nagyobb eséllyel ússzák meg a börtönt, mint az idősebb férfiak.

Fotó: Profimédia – Red Dot

Alapvetően is problémát jelent, hogy a nemi erőszakkal vádolt férfiaknak gyakran még bíróság elé sem kell állniuk, ítéletről már nem is beszélve. A #MeToo mozgalom ugyan sokat segített a nemi erőszakról szóló diskurzus megélénkítésében és a médiafigyelem irányításában, de a gyakorlatban csak nagyon nehezen változnak az ehhez hasonló, megcsontosodott mechanizmusok. Pláne, hogy a nemi erőszakkal kapcsolatos esetek kivizsgálásának vannak buktatói is.

Például a fiatal férfiakkal sokkal elnézőbb a bíróság, legalábbis ez derült ki a Guardian oldalán idézett brit kutatásból. Eszerint a 18-24 év közötti férfiakat jóval kisebb eséllyel találják bűnösnek nemi erőszak vádjában, mint az idősebb férfiakat. A wales-i és angol adatok alapján úgy tűnik, az elmúlt évben csak a vádlottak 32 százalékát ítélték el ebben a korcsoportban, míg a 25-59 közötti korosztályban már a bíróság elő kerülő férfiak 46 százalékát találták bűnösnek. A fiatal férfiakra vonatkozó adatok már jó ideje változatlannak tűnnek: az elmúlt 5 évben is tartotta magát az arány, az összesen 1343 regisztrált nemi erőszak esetből csupán 404 fiatal elítélt került börtönbe.

A szakértők szerint a számokból jól látható, hogy a bírók nem szívesen ítélik el a fiatal férfiakat, így azonban nem tudnak egyenlő bánásmódot biztosítani a nemi erőszak áldozatainak, támadójuk életkorától függetlenül. Különösen aggasztónak találták, hogy a fiatal nők esetleg pont azért nem jelentik a rendőrségen a nemi erőszakot, mert tudják, hogy egy fiatal férfi bűnösségében nem hisznek majd a bíróságon. Ezt igazolhatja Nazir Afzal vezető védőügyvéd és kormányzati tanácsadó is, aki megerősítette, hogy a fiatalabb erőszaktevők ellen általában fiatalabb nők tesznek panaszt. „Tapasztalatom szerint a bírók gyakrabban mentik fel a fiatal vádlottat, mondván, 24 évesen még nem tudta, mit tesz, idősebb korában biztosan tudta volna” – magyarázta Afzal.

A szakértők szerint a kutatás jó példája a nemi erőszakkal kapcsolatos sztereotípiák működésének, melyek a minden áldozatnak kijáró egyenlő igazságszolgáltatás útjába állnak.

 

TheGuardian