Már 4 éve segítenek az Amigók a beteg gyerekeknek

2018. október 21.
Idén ünnepli negyedik születésnapját az Amigos a gyerekekért alapítvány! A tavalyihoz hasonlóan idén is közösségi adományozási kampányt indítottak, annak érdekében, hogy még több városban lehessen a beteg gyermekek mellett Amigo. A tavalyi sikeres kampány után az alapítvány öt budapesti kórház mellett már Szegeden is segítheti a gyermekeket. Az idei kampány célja, hogy újabb nagyvárosok újabb gyermekonkológiai központjaiban ott legyen az Amigos. Az idei kampányt többek között Vecsei H. Miklós és Ember Márk is támogatta.

Az Amigos a gyerekekért Alapítványt négy éve hozta létre Fábián Sára tíz lelkes, egyetemista barátjával. Kezdetben csak a Tűzoltó utcai Gyermekklinikára jártak, ahol a bent fekvő gyermekeket idegen nyelvekre tanították játékos feladatokon keresztül. Mára már 94 Amigo van jelen Magyarországon. Ebből 79 Budapesten, immár 5 kórházban, továbbá 15 Szegeden. Ezt a hatalmas növekedést, a vidék felé nyitást nem érhette volna el a szervezet a támogatóik nélkül. A tavalyi kampányt több ismert személyiség is támogatta, például Sena Dagadu, az Irie Maffia énekesnője, illetve Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Sena részt vett a 2017-es kampányvideóban, idén pedig Vecsei H. Miklóssal és Ember Márkkal forgattal. A kampányvideó ITT érhető el.

“Nemcsak az a fontos, hogy segítsünk felzárkózni a nyelvtanulást illetően a gyerekeknek, az is ugyanolyan fontos, hogy a személyes példánkon keresztül jövőképet mutassunk nekik. Olyan barátaiknak kell lennünk a nehéz időkben, akikre számítani lehet”- mondta Fábián Sára, az Amigos megálmodója. Sára személyes motivációja az Alapítvány létrehozására, hogy ő maga is hosszú hónapokat töltött kórházban gyerekként. Megtapasztalta milyen érzés a barátaitól, a mindennapoktól távol lenni egy kórházban. Az Amigos célja nem az iskolapadokból ismert nyelvoktatás, hanem az, hogy a kórházban fekvő gyerekek mindennapjaiba egy kis boldogságot tudjanak csempészni. Az Amigók nem nyelvtanárok, hanem barátok, nagytestvérek, akik igyekeznek életet vinni a szürke kórházi mindennapokba.

Országszerte hatalmas szükség van az Amigókra, ugyanis csak Budapesten legalább 29.000 gyermeket tartanak számon évente, akik fekvőbeteg ellátásra kényszerülnek, országosan pedig 96.000-et. Ezek a gyermekek egy-két napot, vagy akár hosszú heteket, hónapokat is kórházban töltenek. Az Alapítvány hosszú távú célja, hogy minden beteg gyermek mellett lehessen Amigo. Immáron két városban is sikeresen zajlanak a kórházi látogatások, reményeik szerint jövőre egy újabb vidéki várossal tudnak bővülni, ezzel még több gyermek arcára csalva mosolyt. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, közösségi adományozó kampányt indítottak, mely által bárki lehet egy kicsit az Amigos csapatának része, így segítve elérni a kitűzött célt. A közismert közösségi finanszírozó platform, az Adjukössze szociális ügyekre specializálódott felületén, indították el a kampányt, ahol máris jelentős összeg gyűlt össze a nemes célra. Ahhoz azonban, hogy céluk megvalósulhasson és sikerüljön további vidéki kórházakra kiterjeszteni működésünket, 1,5 millió forintra van szükségük. A kampány elérhető az Adjukössze honlapján október 14-e és november 18-a között.