Záporoznak a zaklatásról szóló történetek a Google-ből

2018. november 11.
Néhány napja a Google dolgozói nagyszabású globális tüntetést tartottak a cégben zajló szexuális zaklatások ellen. A techóriás fejesei ugyan mindenkit biztosítottak felőle, hogy komolyan veszik az ilyen ügyeket, a durva sztorik most is megállíthatatlanul záporoznak.
Fotó: Profimedia – Red Dot

Több ezer Google-alkalmazott sétált ki irodájából néhány nappal ezelőtt, hogy így tiltakozzanak a cégben zajló szexuális zaklatások ellen. A tüntetést megelőzően a New York Times leplezte le a cég egyik fejesének – mint később kiderült, mintaszerű – történetét, melyben a zaklató vezetőt csak hosszú idő után, busás végkielégítés és ünneplés kíséretében „küldték el” a cégtől. A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai erre reagálva közölte, hogy a cég az elmúlt két évben 48 alkalmazottat (köztük 13 felsővezetőt) bocsátott el szexuális zaklatáshoz kapcsolódó vádak miatt, ugyanis a cég rendkívül komolyan veszi az ilyen ügyeket.

De nem épp ezt mutatják az azóta is áradó történetek. A The Guardian cikke több volt és jelenlegi Google-alkalmazott sztoriját is összegyűjtötte, köztük például Nancy-ét, akit az egyik kollégája bedrogozott majd megpróbált megerőszakolni egy céges bulin. A nő csak arra emlékszik, hogy a férfi arra kérte, cseréljenek italokat, majd arra ébredt, hogy közölték vele, a többi kolléga mentette meg, mikor a férfi megpróbálta őt „elvonszolni magával”. Mikor panaszt tett a cégnél, a HR első dolga az volt, hogy őt elhallgattassa. Fel kellett sorolnia minden dolgozót, akinek mesélt az esetről, de a szóban forgó férfit nem  távolították el, Nancy-nek az eset után is együtt kellett dolgoznia vele.

A szexuális zaklatás mellett a Google dolgozói az egyenlő bérek miatt is tüntetnek, és bár utóbbiról pláne régóta hallani már a médiában, a dolgozók remélik, hogy a minden korábbinál nagyobb globális tüntetés végre eredményre viszi törekvéseiket.