A Johnson&Johnson továbbra is tagadja, hogy azbeszt lenne a hintőporban

2018. december 21.
Több milliárd dollárra megbüntették a céget, miután kiderült, hogy a hintőporukban található azbeszt miatt kaptak többen is petefészekrákot. A Johnson & Johnson lebukott, de továbbra is tagad.


Fotó: Profimédia – Red Dot

A babatermékeket, többek közt híres hintőporát is gyártó Johnson & Johnsonról régóta lehetett tudni, hogy rákkeltő alapanyagaik miatt fogták perbe őket. Nemrégiben azonban még annál is nagyobbat robbant a botrány, mikor elkezdtek szállingózni az első vádak: kiderült, hogy a cég mindvégig tudta, hogy petefészekrákot okozó azbeszt található hintőporukban.

Idén nyáron Missouri állam esküdtszéke összesen 4 milliárd dolláros büntetés és 550 millió dolláros kártérítés fizetésére ítélte a gyártót, miután 22 károsult közösen indított pert ellenük. Ráadásul ezek után a Reuters újságírói mindenféle belsős tanúvallomásokra és céges levelezésekre támaszkodva kiderítették, hogy a Johnson & Johnson már a hetvenes évektől kezdve tisztában volt a termékeikben található azbeszttartalommal és annak káros élettani hatásaival. Állítólag egy darabig még vitatkoztak is azon, hogy tájékoztassák a vásárlókat, de aztán úgy döntöttek, inkább elhallgatják a dolgot.

A cég azóta is mindent tagad, bár kérdéses, hogy a nagy külföldi lapok által folyamatosan napvilágra hozott információk után még komolyan gondolják-e, hogy fellebbeznek a fenti perben.