Még 200 évet kell várnunk az egyenlő fizetésekre

2018. december 29.
Az elmúlt években láthattunk ugyan pozitív törekvéseket az egyenlő fizetések felé, gazdasági elemzők szerint a globális gender pay gap csak 202 év múlva zárhat össze.

2018-ban több pozitív változás is történt a nemek közti fizetéskülönbség korrigálásáért: eleve jó volt, hogy többet forgott ez a téma és hogy olyan hírességek is mellé álltak, mint Reese Witherspoon (aki az HBO-nál harcolt ki egyenlő fizetést) vagy Benedict Cumberbatch (aki bejelentette, hogy csak olyan produkcióban hajlandó dolgozni, ahol a női sztár is ugyanannyi fizetést kap). A hollywoodi berkeken is túlmutató – például több óriásvállalatot is érintő – javulás azonban még mindig elég kevés, ha a globális gender pay gapet nézzük.

A World Economic Forum elemzése szerint globális szinten a nők még mindig a férfiak fizetésének csupán 63 százalékát keresik meg. Egyelőre még egyetlen ország sincsen, ahol egyenlő bérezésben részesülnének a férfiak és a nők: a szervezet szerint egyébként ehhez Laosz áll a legközelebb, ahol a nők átlagosan a férfiak fizetésének 91 százalékát kapják. Ezzel szemben Szíriában és Irakban a férfiak bérének kevesebb, mint 30 százaléka jut a nőknek.

A szakértők szerint ráadásul a helyzet nem fog egyhamar megváltozni. A WEF szerint túlságosan mélyen gyökereznek ezek a folyamatok, ezért csak lassan alakulnak, pláne úgy, hogy a nők még mindig lepattannak a céges ranglétrákat kettészelő üvegplafonról. Borús jóslataik szerint még 202 évet kell várnunk, mire a globális gender pay gap bezárul, vagyis mire az egész világon egyenlő bérezésben részesülhetnek férfiak és nők.

TheGuardian

Fotó: Profimédia – Red Dot