Húszezer gyermek fejlődését segíti a Bridge Budapest

2019. április 21.
Edisonplatform néven új gondolatformáló közösséget hozott létre a Bridge Budapest. Az érték alapon és hosszútávon gondolkodó üzleti cselekvőket összefogó Edisonplatform célja, hogy együttműködésre ösztönözze a gyerekek készségfejlesztéséhez kapcsolódó, tudásalapú szereplőket. A platform gyűjtőhelye lesz a piaci és civil szereplőknek, jó gyakorlatoknak, és elismerésben részesíti őket- jelentette be Veres Rita és Barta Nikolett a program vezetői, a TEDxYouth@Budapest konferencián.

Veres Rita, a program stratégiai vezetője a szombati TEDxYouth@Budapest konferencián elmondta: “Egyre nagyobb nyomás nehezedik a szülőkre, gyerekekre, pedagógusokra abban, hogyan készüljenek fel a jövő kihívásaira. Ezt önmagában az oktatási rendszer nem tudja megoldani, és nem is szabad arra várni, hogy majd négy fal között, az iskolában megoldjuk. Ez mindannyiunk ügye. Szerencsére egyre több felelősen gondolkodó vállalat van, egyre több innovatív piaci és nonprofit kezdeményezés, kreatív pedagógus, akikben ott munkál a szenvedély, hogy alkalmazkodjanak az új kihívásokhoz. ​A mi célunk, hogy a gyerekek jövőjével foglalkozó civil, piaci, tudományos, oktatási szereplők jobban összekapcsolódjanak, összegyűjtsük a jó gyakorlatokat, amelyekből érdemes tanulni, új tudást hozzunk létre, gyerekek és felnőttek gondolkodását fejlesszük.​ 2020-ig legalább 20.000 gyerek és szüleik életére szeretnénk hatással lenni.”

A 100 csak a kezdet

Az Edisonplatform egyik alappillére az Edison100, amely egy tudásalapú, készségfejlesztő kezdeményezésekből álló lista. Ezen olyan piaci és civil kezdeményezések szerepelnek, amelyek ma Magyarországon innovatív módon fejlesztik az általános iskolás korú gyerekeket. Barta Nikolett, a projekt operatív vezetője elmondta: “Szeretnénk, ha ez a platform gyűjtőhelye lenne a jó gyakorlatoknak, kreatív fejlesztő programoknak. Az Edisonplatform azonban jóval több egy listánál. Szeretnénk valódi segítséget és iránymutatást nyújtani a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik fejlesztéséhez. ​Hosszútávú célunk, hogy az Edisonplatform legyen az a hely, ahol a szülő először kezdi a keresést a témában, és ehhez hiteles iránytűként szolgáljon.”

A kezdeményezések kiválasztásakor a következő szempontokat mérlegelte a szakmai zsűri (Gondolkodó Kör): innovatív, azaz módszertanában, tartalmában, megközelítésében újszerű, releváns tudást- és készséget fejleszt a jövőre való felkészüléshez, illetve valódi hatást ér el. Az Edison100 nyolc kategóriában rendszerezi a kezdeményezéseket: Tudomány, Digitális világ, Üzlet, Kreatív, Egészség, Fenntarthatóság, Tudatos nevelés és Esély.

„A lista nem rangsor vagy fontossági sorrend, hanem olyan szereplők gyűjtőhelye, ahol a gyerekek azon készségeit fejlesztik amelyekre a jövőben nagy szükségük lesz, valamint a felkért szakértők megítélése szerint kiemelkedőek. Az Edison100 lista évről évre frissülni és bővülni fog, hogy valamennyi jó gyakorlatot be tudjuk mutatni minél szélesebb közönségnek​”​ – mondta el Barta Nikolett.
Az Edison100 mindenki számára elérhető lesz május 20-ától a ​www.edisonplatform.hu weboldalon. A listán szereplő szervezetekre bárki szavazhat június 1-ig, majd a hónap közepén a Bridge Budapest egy díjátadó keretében elismeri a közönségdíjas szervezetet, illetve a Gondolkodó Kör által kiválasztott kategóriagyőzteseket.

Gondolkodó Körrel és menő cégekkel indul a közösség

Az Edisonplatform szakmai megalapozottsága érdekében létrehoztunk egy Gondolkodó Kört. Sokszínű és befogadó közösséget hívtunk össze, mert hiszünk abban, hogy a minél több nézőpont előny. Ez a Kör pedagógusok, gyermekpszichológusok, gyermekjogi szakértő, ismert szülők, művészek, írók izgalmas közössége, akik tapasztalatukkal, tudásukkal segítik a munkánkat és az Edison100 összeállításában is részt vállaltak” – mondta el Veres Rita.

A kezdeményezés célja, hogy üzleti szereplőket is aktív támogatóként és szószólóként bevonjon a közösségbe. ​“Olyan menő cégeket keresünk, akik a nyilvánosság előtt is szeretnék vállalni és megmutatni, hogyan gondolkodnak a munkavállalóik a jövőről, a saját gyerekeik életéről. Olyan üzleti szereplőket keresünk, akik pontosan értik, hogy mi a felelősségük abban, hogy milyen lesz például a jövő munkaerőpiaca. Hogy képes és alkalmas lesz-e a következő generáció arra, hogy minél hatékonyabban és kiegyensúlyozottabban boldoguljon, és hogy megtalálja a helyét. Nem csak céglogókat keresünk, hanem a komoly brandek mögötti embereket, a gondolataikat, az érzéseiket, a dilemmáikat. Jó érzés, hogy már találtunk ilyen cégeket”- mondta Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője.

Az Edisonplatformhoz eddig 11 menő cég csatlakozott, akik lehetővé tették, hogy az Edisonplatform elinduljon, és akikkel közösen formáljuk együtt a jövőt. A szervezők menő cégeknek nevezik azokat a vállalati szereplőket, akik kiemelt anyagi támogatáson túl a személyes elköteleződésükkel is a kezdeményezés mögé álltak, és munkavállalóikkal aktív résztvevői lesznek a kezdeményezés kutatási hátterének is: Bodor Péter az Aegontól, Uzsák Éva Virág az Aon Magyarországtól, Szűcs Judit a Coca-Cola Magyarországtól, Márton Katalin a Praktiker képviseletében, valamint az UniCredit Bank és a BP vezetői. Csatlakozott továbbá ​Varga Eszter a Pannonhitel Zrt. vezetője, Árvai Péter a Prezi vezérigazgatója, Nagy György a Sigma Technology ügyvezetője, Vidó Andrea a Gyerek Szigettől, valamint az Arm Hungary csapata.

Az április 13-ai bejelentést követően az Egyesület még várja az Edisonplatformhoz csatlakozni kívánó menő cégeket május 20-ig.

Az Edisonplatform Gondolkodó Körének tagjai: ● Al Ghaoui Hesna – szerkesztő-riporter, szerző ● Balatoni József, Jocó bácsi – ​történelemtanár, író, tréner, szakértő, az élményalapú oktatás népszerűsítője ● Dr. Gyurkó Szilvia – ​gyerekjogi szakértő ● Frankó-Csuba Dea – jövőkutató, a Spark Institute volt vezetője ● Fuszek Csilla – a Budapesti Európai Tehetségközpont igazgatója ● Herner Dorka – pszichológus, coach ● Kádár Annamária – ​pszichológus, egyetemi adjunktus, tréner ● Kókayné Lányi Marietta – ​Gyermekek Háza pedagógiai vezetője, tanító, pedagógiai szakos előadó ● Mészáros Antónia – az UNICEF Magyarország ügyvezetője ● Nagygyörgy Miklós – az Apaépítő projekt egyik alapítója ● Tibenszky Móni Lisa – a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője ● Trunk Tamás – a Z generáció képviselője, influencer, szerző ● Uzsák Éva – Aon Magyarország Talent Solutions cégvezetője ● Zeitler Ádám – a Milestone Institute alapítója

Hol: ​edisonplatform.hu, Facebook/edisonplatform

Fotó: Edisonplatform