Az Instagram eltörölheti a lájkokat

2019. május 07.
Rossz hír az influencereknek, de annál jobb hír mindenki mentális egészségének! Az Instagram a lájkok eltörlésével csökkentené a közösségi média kártékony nyomasztását.

Már millió cikk és több tudományos kutatás is beszámolt az Instagram (és úgy alapvetően a közösségi média) mentális egészségre gyakorolt negatív hatásairól, de ha egészen őszinték akarunk lenni, ezt úgyis érezzük a saját bőrünkön. A kiposztolt kép után feltámadó lájkéhség képes fizikailag is megterhelő szorongássá duzzadni, a lájkok számának folyamatos monitorozása pedig tovább táplálja a kártékony társas összehasonlítást. Arról nem is beszélve, hogy a lájkok pénzre válthatósága valóságos egzisztenciális terhet ró a felhasználóra – mármint elsősorban azokra, akik influencernek nevezik magukat.

Ők biztos nincsenek elragadtatva az Instagram friss bejelentésétől, melyet a Mental Health Awareness Month (Mentális Egészség Láthatósága Hónap) alkalmából tettek: már jelenleg is kísérleteznek az applikáció olyan változatával, melyben nem lehetne látni a lájkokat. A Kanadában futó kísérleti verzió szerint a lájkolás aktusa továbbra is maradna, viszont a lájkok nem láthatóak a felhasználó számára. Ugyan a saját képeinkre érkező lájkokat továbbra is meg tudjuk nézni saját profilunk adatai között, de ezek mások előtt nem láthatóak – ahogy mi sem láthatjuk, hogyan teljesítenek a többiek képei. Ezzel tehát épp a versengést, az összehasonlítást iktatnák ki a képletből, de a lépés egyúttal azt is jelenti, hogy a lájkokból többé nem lehet kereskedelmi értéket kovácsolni.

A kevesebb nyomással terhelő online környezetet célzó intézkedés egyelőre nagyon korai stádiumban van, de a szándék máris előremutató törekvést jelent.

Vice
Fotó: Unsplash.com