Elkészült a magyarok által épített kongói ház

2019. május 21.
Átadták a kulcsot annak a családnak, akiknek magyarok közösségi finanszírozásból gyűjtöttek az építésre és magyar önkéntesek közreműködésével épült fel az otthonuk. A 7 árváról gondoskodó nagymama egy saját kis vállalkozásba is bele tudott kezdeni a 17 éve működő Afrikáért Alapítvány segítségével, így egy 10 tagú családnak adtak újra reményt.

Óriási változáson ment keresztül az elmúlt hónapokban Mama Alphonsine, akit hitvese hirtelen halála után a férj családja utcára tett, lányaival és unokáival együtt. Ezt követően egy bútorozatlan szobában kényszerültek élni tizen, amely az alapvető emberi szükségletek kielégítésére sem volt alkalmas, hiszen sem ágy, sem konyha, sem fürdő, sem mellékhelyiség nem volt itt található. A főbérlő pedig folyamatosan kilakoltatással fenyegette őket.

Ez a példa is jól mutatja mennyire nehezen gyakorolható a nők földhöz és ingatlanhoz való tulajdonjoga. Annak ellenére, hogy  a Kongói Demokratikus Köztársaságban a törvény szerint a férj halála esetén a gyermekei 75%-ban, a feleség és egyéb rokonok 25%-ban örökölnek, a hagyományok és szokások ezt semmibe veszik. Emiatt a bírósági ügyek túlnyomó többségét a tulajdonjogi konfliktusok és öröklési ügyek teszik ki. Ezekben az ügyekben a legkiszolgáltatottabb helyzetben a nők és gyermekek vannak, akik a szokásjog és korrupció miatt nem tudják érvényesíteni törvényes jogaikat.

Mama Alphonsine és családja is hasonló okokból kerültek kilátástalan helyzetbe,több millió kongói családhoz hasonlóan. Közülük nagyon sokan nyomornegyedekbe kényszerülnek, ahol az alapvető létszükségletek (ágy, intim tisztálkodási lehetőségek, higiénia) és  infrastruktúra (vezetékes víz és áramellátás) sem biztosítottak, emellett folyamatos a bizonytalanság és nagy a bűnözés aránya. Világviszonylatban több mint 1 milliárd ember él nyomornegyedekben.

A Teremtsünk Biztos Lakhatást projekt keretein belül, 15 önkéntes és több mint száz magyar támogató segítségével Mama Alphonsine-nek és családjának már van egy saját tulajdonban lévő háza. Ez alkalommal az önkéntesek egy házat tudtak építeni,  amivel egy népes családot tudtak emberibb élethez segíteni. A nemzetközi Teremtsünk Biztos Lakhatást (Build Solid Ground) kampány lényege azonban épp az, hogy egy-egy kézzel fogható eset kapcsán rávilágítson a hatalmas mértékű urbanizációból adódó, első sorban az un. fejlődő országokat érintő lakhatási  problémákra a női egyenjogúság, a jogi körülmények, és a klímaváltozás szemszögéből és a rendszerszintű megoldásokat segítse elő.

Miért fontos a biztos lakhatás, a saját ingatlan és földtulajdon?

Számos kutatás bizonyítja, hogy a biztos birtokviszony a kritikus területeken élők életét nagyban előrelendíti. Ezekben az esetekben az éves családi bevétel 150%-kal nő, a tulajdonba fektetés megduplázódik, a ledolgozott munkaórák száma 17%-kal emelkedik, a középiskolát végzettek száma szintén duplájára növekedik, és a tinédzserkori terhességek felére csökkennek. A számok magukért beszélnek. Reményt és lehetőséget teremt egy maroknyi kis föld, akár egy tíztagú családnak is, amely a közösségre nézve is pozitív hatással van, hiszen az emberek segítik egymást.

Nincs annál nagyobb öröm, mint amikor többen összefogva, egy egész családnak szerzünk örömet. Főleg, amikor nyomot is hagyunk, ez a szép házikó több magyar ember keze nyomát is hordozza. Ha ránéz valaki a képekre látszik, hogy mekkora örömet, mennyi mosolyt, annyi boldogságot okoztunk. Ez az önkénteseknek és a támogatóknak köszönhetően jött létre. Úgy érzem szebb lett a világ. Segíteni kiváltság!” – foglalta össze France Mutombo, az alapítvány elnöke a kulcsok átadását követően érzéseit.

A projekt természetesen nem áll meg, az alapítvány az elkövetkezendő másfél évben a Teremtsünk Biztos Lakhatást kampány keretein belül szeretné minél többekhez eljuttatni a lakhatási nehézségekkel küzdők problémáit, hogy ne hunyjunk szemet a gondok felett. Emellett egy klinika építésébe kezdtek bele, amelynek anyagi megteremtéséért folyamatosan dolgoznak az alapítvány munkatársai. Aki nyitott az önkéntességre és kíváncsi a misszió részleteire érdemes ellátogatnia június 6-án 17:00-kor kezdődő Segíteni kiváltság estre, amely Budapesten, a Stefánia Palotában kerül megrendezésre.