A katasztrófa csak nőnemű lehet?

2019. július 09. |
Central Médiacsoport Zrt.

Bár korábban női és férfi neveket egyaránt használtak, 1953-tól 1979-ig az Egyesült Államokban kizárólag női neveket adtak a hurrikánoknak és trópusi viharoknak.

Korábban számos karibi vihart arról a védőszentről neveztek el, akinek a napján lecsapott a természeti katasztrófa. Majd hosszú éveken át az elnevezések tele voltak szexizmussal, rasszizmussal és személyes bosszúkkal, vagy épp ellenkezőleg: gyakran a katonaság és a haditengerészet meteorológusainak kedvesük iránti szenvedélyét tükrözték. Volt olyan javaslat is, hogy a görög ábécé betűi után kapják nevüket a hurrikánok, de végül az ’50-es években úgy határoztak, hogy csak női neveket fognak használni. A döntés pontos oka ismeretlen, azonban közrejátszhatott benne az a szokás, hogy a tengerészek nőként hivatkoznak a tengerre, mint kiismerhetetlen és szeszélyes természeti jelenségre.

Amint a viharok csak női neveket viseltek, a férfi meteorológusok előszeretettel beszéltek róluk úgy, mintha valóban nők lennének, szexista kliséket használva a viselkedésük leírásához (például kacérnak vagy heves vérmérsékletűnek hívták őket). Természetesen a női meteorológusok és feminista aktivisták nem nézték jó szemmel a dolgot. Roxcy Bolton feminista aktivista a következőt nyilatkozta ebben az időszakban: “A nőket mélységesen elkeseríti, hogy önkényesen a katasztrófához társítják őket.” 

Az, hogy 1979-ben újra elkezdtek férfi neveket is használni, hosszú viták és harcok árán tudott megvalósulni. Néhányan például azon aggódtak, hogy a férfi nevekkel ellátott hurrikánoktól kevésbé fog félni a lakosság, mint a női nevűektől, sőt ragaszkodtak álláspontjukhoz, miszerint egy vihar kizárólag nő lehet.

Ma a Meteorológiai Világszervezet (WMO) felel a névadásért, egy olyan rendszer használatával, amely betűrendben váltakozik az előre meghatározott férfi és női nevek között. Az évek során pedig az is kiderült, hogy nemhogy ugyanolyan félelmetesnek bizonyulnak a férfi nevek, de gyakran még fenyegetőbben is hatnak a lakosságra, mint a női nevek.

 

Szerző: Nikolaidu Phaedra Daphne (gyakornok)
Fotó: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Inkább anyám, mint egy főbérlő albérlet

Inkább anyám, mint egy főbérlő

Alföldi Róbert és Szabó Győző nemes cél érdekében festettek Alföldi Róbert

Alföldi Róbert és Szabó Győző nemes cél érdekében festettek