Bókok, amik nem is annyira kedvesek

2019. március 21.
Vannak olyan dicsérő szavak, amiket jobb elengedni a fülünk mellett. Persze nem biztos, hogy szándékosan akart megsérteni a bókoló, de a legkisebb hátsó gondolat is negatív töltést adhat a szavaknak, ilyenkor pedig elgondolkodhatunk, vajon mit is akart ezzel mondani.

Egy kis változtatás a megfogalmazáson máris elveheti az egyébként jószándékú megjegyzést mögött érezhető támadó és kritikus felhangot.

“Olyan inspiráló, ahogy a hátrányos helyzetből előnyt kovácsolsz!” Nem kellene, hogy meglepjen bárkit, hogy egy testi fogyatékkal élő ember képes ugyanazokra a dolgokra, mint ép embertársai, ugyanúgy végeznek mindennapi teendőket, bevásárolnak, edzőterembe járnak, mint bárki más. Rácsodálkozni erre úgy tűnhet, hogy alapvetően kevesebbre tartjuk a tőlünk különböző embereket.

“Milyen jó így a hajad! Gyakrabban kellene fodrászhoz járnod!” A megjegyzés egyértelműen olyan üzenetet hordoz, mintha egyébként nem lenne elég ápolt a bók címzettje, nem törődne magával eleget. A kevesebb néha több, elég, ha pluszmegjegyzés nélkül dicsérjük meg a másik embert.


“Nem is tűnsz terhesnek!” Mindenki máshogy tapasztalja meg a várandósságot, és a terhesség maga nem ok arra, hogy bárki megjegyzést tehessen egy nő testére. Nem beszélve a hastapogatásról.

“Nem semmi, hogy visszamész dolgozni. Én sosem tudtam volna egy idegenre bízni a kisbabámat.” A szülőket gyakran megszégyenítik, ha az óvodás korig tartó otthonmaradás helyett bölcsődébe adják a kisgyermeküket. De minden család máshogy működik, bárkinek joga van úgy dönteni, ahogy szeretne. Éljük meg büszkén az anyaságunkat úgy, ahogy nekünk és a gyermekünknek jó. Ez nem tartozik másra.

“Jól nézel ki! Fogytál?” Általában nem jó ötlet kéretlenül véleményezni valakinek a testét. Számos oka lehet a súlyvesztésnek, nem csak fogyókúra. Betegség, étkezési rendellenességek, lelki problémák is állhatnak a hátterében, melyekről nem biztos, hogy valaki beszélni akar. Ráadásul ez a bóknak szánt megjegyzés úgy hangzik, mintha korábban az illető egyáltalán nem lett volna csinos.

“Milyen szépen elmosogattál!” Bármilyen házimunkát, kreatív tevékenységet helyettesíthetünk a mosogatás helyére. A szerencsétlen megfogalmazás ugyanazt sugallja, mint az előző bekezdésben a testalkatra tett megjegyzés: általában nem végzünk elég alapos munkát.

“Te olyan kedves vagy a hajléktalanokkal!” Ez a megjegyzés sérti az adott csoporthoz tartozó embereket, legyen szó bármilyen kisebbségről, vallási közösségről, szexuális orientációjú személyekről. Ezek a sztereotípiák pedig rendkívül mérgezőek.

Fotó: Unsplash