Ezek a fenntartható vízjövő szabályai

2019. szeptember 07.
A Föld lakossága drasztikus mértékben növekszik, miközben a bolygónk keletkezése óta ugyanabból a vízmennyiségből gazdálkodunk. A takarékos vízhasználat mellett ezért legalább ugyanannyira fontos, hogy ne szennyezzük meglévő vízkészleteinket.

A Föld keletkezése óta ugyanaz a vízmennyiség áll rendelkezésre, nem keletkezik újabb víz, miközben a népesség az elmúlt száz évben megháromszorozódott. Nagyon fontos, hogy a víz körforgását ne terheljük olyan szennyeződésekkel, amelyeket nem tudunk kezelni, mert az egészséges ökoszisztémához tiszta vízre van szükség. Ma már számos kezdeményezéssel találkozhatunk a csomagolásmentes áruktól a műanyagmentes hónapig, azonban két fő szabályt be kell tartani – azt viszont az év minden napján: használj kevesebbet, szennyezz kevesebbet! Ez egyben a válasz arra, hogy mit tudunk tenni egyéni szinten, nap, mint nap azért, hogy biztosítsuk a fenntartható vízjövőt.

Az év legfontosabb hazai diplomáciai eseménye, a 2019. október 15-17. között sorra kerülő Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 legfőbb témája a globális vízválság megelőzése, illetve annak hatásaihoz való alkalmazkodás lehetőségeinek feltérképezése, ezen belül is a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz problémájának lehetséges megoldásainak beazonosítása lesz. Hiszen a vízválság ma már nem csak a távoli, fejlődő országokat érinti, hanem valamelyik formájában minden országban jelen van.

Itt az idő a cselekvésre, egyénileg is! 

  • Amikor vizet használunk – mosakodásra, WC öblítésre, mosogatásra, stb. –, az elhasznált víz mennyiségének többszöröse keletkezik szennyvízként. Egy négytagú család esetében ez körülbelül 700 liter szennyvizet jelent egyetlen nap alatt. Ha tehát a csapvízzel spórolunk, azzal duplán jót tehetünk.
  • Ha a frissítő zuhany helyett a fürdést választjuk, akkor akár 60-70 liter vízzel többet használunk.
  • Egy átlagos pamuting gyártásához 2 700 liter vízre van szükség, így ha átgondoljuk, hogy valóban szükségünk van-e egy új ruhára, akkor nemcsak a pénztárcánkkal teszünk jót, hanem környezetünkkel is.
  • A modern, energia- és víztakarékos mosogatógépek átlagosan a kézi mosogatáshoz használt vízmennyiség csupán hatodát használják fel, víztakarékos mosógéppel pedig egy család évente akár 2 000 litert is megspórolhat. Érdemes tehát odafigyelni, hogy víztakarékos háztartási eszközöket használjunk.
  • A vízzel való takarékosság mellett ugyanilyen fontos, hogy a meglevő vízkészleteket ne szennyezzük! Becslések szerint hazai szinten a keletkező lakossági hulladék négyötöde kerül rendezett hulladéktározókba, a maradék közvetlenül hulladékként vagy közvetve a földbe mosódó szennyezőanyagokkal a talajon keresztül szennyezheti vizeinket. A szennyezés mértékét jól mutatja, hogy idén mintegy nyolc-tíz tonna, főként a határainkon túlról érkező hulladéktól mentesítették a Felső-Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszát a PET Kupa idei résztvevői, világszinten pedig emberek milliárdjai isznak már műanyag részecskékkel szennyezett ivóvizet.

Fotó: Getty Images