Kedvenc helyünk a héten: Ligeti Bolt

2019. július 31.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Szerencsére ma már a város egyre több pontján nyílnak csomagolásmentes boltok, ökológiai hasznuk pedig azért is nagyon fontos, mert a tudatos vásárlással tehetünk egyéni szinten a legtöbbet a környezetünkért.

Ezen a héten felfedeztem a város első csomagolásmentes üzletét, a Ligeti boltot és megvásároltam a hulladékcsökkentő életmódunk legkezdetlegesebb kellékeit. 

Míg a friss zöldségeket és gyümölcsöket továbbra is a piacokról a legfenntarthatóbb beszerezni – még jobb, ha kifejezetten hazai termelőktől –  a Ligeti boltban csomagolásmentesen juthatunk hozzá a nagybevásárlás konyhai hozzávalóihoz és minden fürdőszobai kellékünkhöz, amelyről eddig talán nem is képzeltük, hogy műanyag nélkül is árulják. 

Hivatalos nevén a Ligeti Bolt csomagolasmentes.hu néven két éve nyílt meg, először Piliscsabán, ahol a megálmodó, Sipos Melinda „tesztüzemben” belevágott álma megvalósításába. Valóban álomnak mondható egy ilyen projekt, édesanyaként, az országban ahol az embereknek még mindig csak a töredéke hallott a műanyagmentes július megmozdulásról, a zero waste életmódról nem is beszélve.

Melinda mégis belevágott, és nem sokkal később már Újlipótvárosban nyithatta meg első belvárosi üzletét, amit egy budai bolt követett, majd a bővülés igénye miatt a pesti bázis is elköltözött a Katona József utcába. 

A rendszer szokatlan, és újító, de fantasztikus megoldás a felesleges műanyag csomagolás elkerülésére: a vásárláshoz szükségünk van olyan tárolókra, amelyeket érkezéskor lemérnek nekünk, majd tetszőleges mennyiséget tölthetünk bele abból, amiből hazavinnénk. A magvakhoz, liszthez, tésztához és hasonló száraz alapanyagokhoz egy nagyobb befőttesüveg is ideális, de szuperül funkcionálnak a csatos üvegek és a műanyag uzsonnás dobozok is. 

A folyékony dolgokat, mint például olajat, ecetet vagy éppen a szappant boros üvegekbe is hazavihetjük, de nagy meglepetésemre habzó szappanos tusfürdőt, krémdezodort és sminklemosót is találtam a polcokon! A fogkefémet végre lecserélhettem lebomló, bambusz változatra, amely a tévhitekkel ellentétben ugyanolyan hatékony és puha, mint a műanyag társai. A haladó zero waste-esek mosható betétet és intimkelyhet is beszerezhetnek innen, de lényegében mindent, amire a fenntartható életmódhoz szüksége lehet az ember lányának. 

Melinda ugyan nem vezet zero waste háztartást, de nem is hetente cserélnek kukazsákot. A szelektív hulladékgyűjtés már több, mint alap, sőt szerinte korántsem elég, a műanyag teljes mellőzése viszont természetes a házukban. Mosószer helyett alternatív tisztítószereket használ, ahogy a kozmetikumait is évek óta maga keveri ki. Nem gondol pesszimistán a jövőre, de mindennél fontosabbnak tartja a tudatosságot, és elismeri a legkisebb lépéseket is, így bátran fordulhatunk hozzá tanácsért vagy ötletekért a Facebook oldalon. 

Amellett, hogy a boltban bevásárolhatunk a legszükségesebb dolgok csomagolásmentes verzióiból, gondoltak a hedonistákra is, isteni csipegetnivalókkal is megtankolhatjuk vászonszatyrunkat, a cukormentes csokival pedig még a testünk is fenntartható maradhat! 

Melinda tervei között több bolt nyitása is szerepel a jövőben, elsősorban nagyobb csomópontokban gondolkodik, mi pedig bízunk benne, hogy sikere töretlenül halad előre, mert mindennél jobban szükségünk van még több csomagolásmentes boltra! 

Marie Claire plusz: a hitelesség, amitől a filozófiájuk átlátható és fenntartható rendszert teremt a – reméljük, már hamarosan nem csak – „alternatív” vásárlásra. 

Mikor: a legnagyobb tumultus szombat délelőttönként van az üzletben, így érdemes a hétköznapokat választani a nagybevásárlásra. Hétfőtől péntekig 9.00-19.00 óráig, szombaton 9.00-17.00 óráig érkezhetünk a tárolóinkkal. 

Kiknek ajánljuk: kivétel nélkül mindenkinek, akinek fontos a Föld és unokái jövője, és divatból vagy sem, de a fenntartható életmód képviselője. Sosem késő elkezdeni!

Árfekvés: középárkategória