Miért történelmi lépés az első igazán női űrséta?

2019. október 22.
Bár véletlenül alakult úgy, hogy a NASA nemzetközi űrállomásának legutóbbi űrsétáján két női űrhajós vett részt, az esemény mégis történelmet írt. És úgy tűnik, szkafanderforradalomhoz vezet.

Az amerikai űrügynökség, a NASA közlése szerint az első „tisztán” női űrséta csupán véletlenül alakult így. Mivel egy rakétakilövés, mellyel két űrhajóst juttattak volna a nemzetközi űrállomásra (ISS), menet közben meghiúsult, így a NASA-nak változtatnia kellett a tervein. Anélkül, hogy sokat gondolkoztak volna, az űrügynökség bejelentette, hogy Christina Koch és Jessica Meir végzi majd el az űrsétát, és javítja meg az akkumulátorokat. Ám az első teljesen női űrséta örömhírébe némi üröm is vegyült, mikor korábban a NASA bejelentette, hogy az űrséta nem a tervek szerint zajlik majd, ugyanis nincs elég olyan űrruha, ami megfelel a női méreteknek. “Készítsenek még egy űrruhát” – válaszolta akkor Twitter üzenetben Hillary Clinton.


A NASA pedig valóban így tett. Készítettek még egy szkafandert, és végül mégis Christina Koch és Jessica Meir tette meg a történelmi, hat és fél órás űrsétát. Természetesen nem ők voltak az első nők, akik hasonló küldetésre mentek, ám az űrséták több mint ötven éves történetében most először fordult elő, hogy csak nők mentek együtt űrsétára.

Hogyan hat a nőkre az űr?
A két űrhajósnő egy akkumulátort cserélt ki az űrállomáson. De Christina Koch-nak más küldetése is van. Ő néhány hónapot az ISS-en marad, hogy tanulmányozhassák a hosszú távú űrutazás hatását a női testre. Ugyanis sokkal kevesebbet tudunk arról, hogyan hat az űrutazás a nőkre, mint a férfiakra. “Ez nem meglepő, hiszen sokkal kevesebb nő járt az űrben eddig, mint férfi” – adott magyarázatot Mary Robinette Kowal, a Lady Astronaut című könyvsorozat szerzője a The New York Times kérdésére válaszolva. A több mint 560 űrhajós közül eddig csupán 65 volt nő. Az űrhajósok neme azért nem elhanyagolható, mert olyan különbségekkel is számolni kell, mint például az izzadás mértéke: a férfiak jobban izzadnak, mint a hasonlóan fitt nők, és a legizzadósabb testtájak is eltérőek a két nemnél. “Egy űrsétán, ahol az űrhajósoknak egy hűtő- és ventilátorrendszerrel ellátott szkafandert kell viselniük, hogy a testhőmérsékletük biztonságos szinten maradjon, nagyon lényegesek az ilyen eltérések. Természetesen a mai űrruhákat férfiak tervezték férfiakra” – mondta Kowal.

Az első űrhajósnő megpróbáltatásai
Már a legelső amerikai nőnek is furcsa kérdésekkel kellett szembenéznie, mikor űrutazására készült. Sally Ride 1983-ban vett részt küldetésben, és a NASA férfi mérnökei arról érdeklődtek nála, hány tamponra van szüksége egy menstruációhoz. “Száz elég lesz?”- tették fel a kérdést az első amerikai űrhajósnőnek. Végül hosszas matematikai számítások alapján ötvenben maradtak a NASA tudósai. Ráadásul az űrhajósnő tiltakozása ellenére még sminkkészletet is terveztetett számára az űrügynökség.


Miért nem volt két női szkafander?
Christina Koch és Jessica Meir űrsétáját már korábbra tervezték, ám a NASA-nak nem volt két, női méretű űrruhája még a férfiak által, férfiak biológiai adottságainak megfelelő szkafanderből sem. Az űrruhák persze így is biztonságosak, ám rendkívül elavultak. “Ezeket a szkafandereket még az Apollo-technológiával, az 1970-es években tervezték. Természetesen nők is dolgoztak együtt a NASA-val, hogy az ő igényeiknek is megfeleljenek a szkafanderek” – mondta a szakíró. XS, S, M, L és XL méretet terveztek a ruhákból, ám az XS-esből sosem gyártottak. Az S-es és XL-es méretet költségvetési okokból megszüntették, ám mivel a férfi űrhajósok panaszkodtak, hogy a kisebb méret kényelmetlen, az XL-est visszahozták a gyártásba, míg az S-est sosem. “A lehető legjobb dolog volt, ami történt, hogy két nőt küldtek űrsétára. Rávilágított a problémákra az eset” – jelentette ki Mary Robinette Kowal. A következő Holdra szálláshoz tervezett Artemis űrruhák tervezését például már két nő, Amy Ross és Kristine Davis vezeti.

Nem tökéletesen női űrséta
Meg kell említeni azért, hogy az október 10-én végrehajtott űrsétát azért nem teljesen női csapat végezte. A robotkart például egy férfi űrhajós irányította az űrállomáson. Ám azt biztosan kijelenthetjük, hogy ez volt az első olyan küldetés, ahol a nők voltak többségben. A földi koordinátor, szintén egy női asztronauta, Stephanie Wilson volt, Jessica Meir dolgozott a robotkarral, Christine Koch pedig az egyetlen férfival, Andrew Morgannel az űrsétát végezte.

A NASA igyekszik javítani a nemek egyenlőségén az űrprogramjaiban. Jelenleg 38 aktív asztronautájuk van az űrállomáson, köztük 12 nő. Ám a többi ország űrhajósai között csupán három női asztronautát találunk. A mostani űrséta úgy tűnhet, kis lépés volt csupán az űrhajózásnak, ám valójában annál nagyobb lépés volt a női űrutazóknak.

Forrás: The New York Times
Fotó: Nasa.gov