Hogyan hagyjuk abba a körömrágást?

2019. július 01.
A körömrágás gyakran a stressz és szorongás jele, ám nem szükségszerűen. Sokszor csak egy kisgyermekkorból megmaradt rossz berögződés. A leszokásban pedig a kizökkentésnek van hatalmas szerepe.

Nem mindig a stressz vagy a szorongás váltja ki a körömrágást, sőt, sokkal gyakoribb, hogy csupán a kisgyermekkorból áthozott unaloműző tevékenységként műveljük. Idővel szokássá válik, és természetesen átlépheti a határt, mikor már a nehéz helyzetekben tör ránk a körömrágás. Mivel rendkívül erős fizikai inger, a körömrágás segít enyhíteni a szorongás érzését és a feszültséget egy-egy kiélezett érzelmi helyzetben.

Tudatosítsuk a célokat
“A körömrágásról való leszokás kulcsa az, ha pontosan meghatározzuk, miért is akarunk leszokni a rossz szokásról” – mondja Dr. Elena Touroni pszichológus. Mindegy, hogy csupán nem szeretünk ránézni a kicsipkézett körmeinkre, vagy hatékonyabb és jobb módszert szeretnénk találni a stresszel való megküzdésre, fontos, hogy tudatosítsuk a körömrágás negatív következményeit, és hogy miért akarjuk abbahagyni.

Keressünk alternatívát
Ha már tudjuk, miért akarjuk abbahagyni, a következő lépés, hogy megfelelő pótlékot keresünk a körömrágás helyett. Egyszerű tevékenységek is remekül kiválthatják, például az olvasás is hatékonyan terelheti el a figyelmünket, vagy megpróbálhatjuk lefoglalni a kezeinket valamilyen játékkal. De az is hasznos, ha érezzük, hogy most szívesen rágnánk a körmünket, üzenetet küldünk egy barátnak, aki támogat minket a leszokásban.


Fontos, hogy kialakítsuk az eszköztárunkat, ami segít megnyugodni a szorongató helyzetekben körömrágás nélkül is. Készítsünk egy teát, vagy kenjük be egy finom, kellemes krémmel a kezünket.

Külső segítség
Ezek a módszerek együttesen alkalmazhatók a leszokást segítő különböző szerekkel, például a rossz ízű körömlakkal. Ezek segítenek, hogy az agyunkban a körömrágás rossz érzetekkel kapcsolódjon össze, így csökkentik a körömrágástól való függést. “A legfontosabb azonban, hogy proaktívak legyünk. Már azelőtt ismerjük fel, hogy bizonyos szituációban szívesen fordulnánk a körömrágáshoz, és ilyenkor vessük be az egyéb alternatívák közül azt, ami számunkra a legjobban működik” – javasolja a szakember.

Fotó: Unsplash