Feltörekvők: Nagy Zsófia a Fűszeres Lány

2020. január 29.
Hogyan lesz egy rosszul kitöltött jelentkezési lapból fűszernövény termesztői életpálya és hivatás? Kertnek kert, de nagy a különbség a kertépítő és a kertész között, legalábbis ha mérnökről van szó. Nagy Zsófiával, a Fűszeres Lánnyal beszélgettünk.

Hogyan lesz egy rosszul kitöltött jelentkezési lapból fűszernövény termesztői életpálya és hivatás? Kertnek kert, de nagy a különbség a kertépítő és a kertész között, legalábbis ha mérnökről van szó. Nagy Zsófiával, a Fűszeres Lánnyal beszélgettünk.

Reggel nyolcra beszéltem meg Zsófival a találkozót, amikor még jók a fények a fotózáshoz. A kertben látszik, hogy kemény fizikai munka folyik, rendben sorakoznak a paradicsomkarók, ahogy az elszáradt egynyári fűszernövénytövek is, hogy a tél után átadhassák helyüket az új magkezdeményeknek. A takaros faházban jól esik a meleg, ciabatta illata fogad, édesburgonyával, szárított paradicsommal és konfitált fokhagyma kóstolóval vár Zsófi, ahogyan a piacon az érdeklődőket, vásárlókat is.

Az alfája

Inspiráció vagy kezdeti lökés, szikra? Az nem volt. A szülei mezőgazdaságból éltek: libákat tartottak, takarmányoztak, ami elég messze esik a fűszerektől.  De talán irányt mégiscsak mutatott ez a környezet: „már gyerekkoromban sem tudtam elképzelni, hogy én majd valakinek dolgozom, és hogy lesz egy munkahelyem, ahol majd ülök és csinálok valamit” – magyarázza Zsófi, aki mindig is kreatív volt és mindig elérte a maga elé kitűzött célokat, mert mindig tele volt motivációval. „Elég jól rajzoltam, a gimnázium után kitaláltam, hogy grafikus leszek”. Előkészítőre járt és felvételizni akart a képzőművészetire is, de egy év rajzolás után rájött, hogy nem akar már több aktot lerajzolni. Ekkor jelentkezett a kertépítő mérnök szakra, akkortájt már érdekelték a növények, mindig nagyon természetbarát volt. „Imádtam kirándulni, hiába voltam nagyon pesti lány, akkor is szerettem a természetben lenni, imádtam a holtág melletti nyaralónkba lejárni. A kertes házunkban pedig nagyon kikapcsolt a kert, gondoltam, hogy tök jó lesz nekem, ha elmegyek kertépítő mérnök szakra, tudod, tájépítésznek: kerteket, parkokat tervezni. Aztán a jelentkezési lapon rosszat jelöltem be: kertépítő mérnök helyett kertészmérnököt, aki ugye a gyümölcs- és zöldségtermesztéssel foglalkozik.”

Gratulálok! Ön felvételt nyert a kertészmérnök szakra!

…jött a felvitől az sms. Zsófi értetlenül fogadta a hírt, de végül belevágott, hisz a különbözeti tárgyakkal mesterszakon is át lehet jelentkezni a kertépítő szakra. Mind a tíz különbözeti vizsgálat le is tette, igen ám, de addigra egy oktatási hivatali változtatás miatt már mégsem lehetett átjelentkezni. Mivel a gyógynövények nagyon érdekelték, addigra, amire a kertészmérnöki képzésen szakirányt kellett választani, egyértelmű volt, hogy a gyógynövény szakirány lesz az ő választása. „Egyetem mellett folyamatosan dolgoztam apukám mezőgazdasági cégénél, az nagyon jó lehetőség volt nekem arra, hogy beleláthattam, hogy egy cég hogy működik, jogi, üzleti ügyeket intézhettem és láthattam az üzem működését is” – meséli Zsófi. De igazán 2014-ben indulhatott el minden, amikor a fiatal gazda pályázaton nyert és gyógynövény-termesztésbe kezdett, hogy saját lábra álljon.

A Fűszeres Lány – avagy a magyar Spice Girl

„Onnan jött a név, hogy nagyon rossz a névmemóriám és mindenkit úgy hívtam a piacon, amikor elkezdtem, hogy a kenyeres bácsi és a szörpös néni, akkor miért ne lehetnék én a fűszeres lány? – mondja Zsófi, aki majdnem két éve járja a budapesti és Budapest környéki nagyobb piacokat híres fűszersóival.  Igazából a piacon nincs olyan ember, aki csak fűszerekkel foglalkozik. A gyógynövények és a fűszernövények között nem sok különbség van, a fűszernövény is gyógynövény egyben. Zsófi nagyon szeret főzni, a fűszernövények gasztronómiai részére fókuszál és folyamatosan kísérletezik velük. Ahogy mondja – ha épp nincs otthon semmi, akkor azt a semmit is fel lehet dobni valamivel és már lesz belőle valami.

 

Zöld paradicsom chutney recept: Egy fej vöröshagymát kis lángon barnára dinsztelünk, karamellizálunk, majd egy zöldalmát (vagy más savanyú ízű almát) lereszelve ráteszünk. Utána jöhetnek a fűszerek: fahéj, gyömbér, kis kurkuma, szegfűszeg, csillagánizs. Pár percet követően mehet rá egy kiló kis (maximum 1 cm-es) darabokra vágott zöld paradicsom. Ha egy kicsit megpuhult, mehet rá a cukor ízlés szerint. Amint minden puha, de még nem darabos és nem főtt szét, akkor kész a chutney és mehet a dunsztba.

Napirend

Januárban nincs feladat, ez a pihenés időszaka. Február közepétől viszont újból kezdenek felívelni a piacok és márciusban már elkezdődnek a kerti munkák is: rotálás, ásás, van, amit már márciusban is el lehet vetni. Márciustól októberig tartanak a – kinti és benti – munkák, de nem folyamatosan. A bazsalikomot például hetente le kell vágni, amiből Zsófi friss pestót készít. A többi fűszert kétszer-háromszor lehet vágni, legtöbbször virágzáskor, amikor a legmagasabb az illóolajtartalmuk, utána csokorba kötni, felakasztani, sötét, szellős helyen szárítani, morzsolni. Minél lassabban szárad, annál több illóolaj marad benne. A paradicsomot augusztustól szeptemberig lehet szedni és abból főzni. Mivel a tavasz egyre kiszámíthatatlanabb, elhúzódhat a tél, emiatt sokszor május végén is vannak talaj menti fagyok, ezért ősszel jobb telepíteni, mint tavasszal, mert télig még begyökeresedik annyira, hogy tavasszal, amikor jön a jó idő, lendülettel induljon fejlődésnek. Novembertől aztán elkezdődik a karácsonyi szezon, a céges ajándékok időszaka is, amivel Zsófit gyakran felkeresik a vállalatok.

Nőként boldogulni a mezőgazdaságban

Egyedül, nőként nagyon nehéz, beleértve az előállításhoz szükséges fizikai munkákat, ápolást, ültetést, nem utolsó sorban a vállalkozáshoz szükséges pénzügyi ismereteket is. „Borzasztó sokrétű munka, nem unatkozom, ami jó, mert nem szeretem a monoton dolgokat, ebből a szempontból ez a munka nekem tökéletes: hol a kertben kell dolgozni, ami kikapcsol, hol főzni kell valamit, hol címkézni kell, hol a Photoshopban címkét szerkesztek, vagy a webáruházat csinálom” – magyarázza Zsófi. Bár kreativitása miatt a legtöbb kihívást szereti, néha olyan kihívással áll szemben, amihez – a tapasztalat hiánya miatt – még nehezen találja a megoldást. „Hiába jár ki az ember egy kertészeti egyetemet, a gyakorlati részéhez nagyon kevés segítséget adott a felsőoktatási intézmény. Amit most tudok, nem az egyetemen tanultam meg, hanem saját tapasztalatból. Nagyon sok növényorvosom volt már eddig, de egyik sem tudott segíteni, mindig nekem kellett kiokoskodnom, kitalálnom a megoldást” – mondja Zsófi, aki a tárkony egyik megbetegedésére is egy új-zélandi kutatás eredményeiből talált segítségre a neten. És bár azon kevesek, akik fűszereket termesztenek, nagyüzemben, már bevált módszerekkel dolgoznak és nem próbálnak ki új dolgokat, Zsófi folyamatosan kutatja és teszteli az új lehetőségeket és módszereket és bízik abban, hogy ez egyedivé is teszi őt. Egyre könnyebben veszi a szakma idősebbjeitől érkező visszajelzéseket: „Sokan nem vettek komolyan: fiatal, huszonéves lány, azt hiszi, hogy tud valamit… sokáig nehezen éltem meg, de most már egyre könnyebb. Minden szezon segít ebben. Az elején, azt éreztem, hogy kijöttem az egyetemről és nem tudok semmit, nagyon nagy kihívás volt tapasztalat nélkül belevágni és még jött az is, hogy az emberek nem hittek bennem. De minél több tapasztalatot szerzek, egyre könnyebb ezeken átlépni.”

Zsófi mostani élete nagyjából megfelel annak, amit öt évvel ezelőtt elképzelt magának, bár azt nem tudta előre, hogy piacon fog árulni. „Ha valaki nekem azt mondja két évvel ezelőtt, hogy piacon fogok árulni, akkor arcul nevetem, hogy én biztos nem. Tőlem mindig is távol állt ez a valakinek el kell adni valamit attitűd. De azt hozta a helyzet, hogy a termelői piacon kellene elkezdeni. Bennem van egy olyan érzés, hogy nem akarom senkire ráerőltetni a termékeimet, és ezt szeretném megtartani. A piacokon is, hogy ha valaki odajön, akkor szeretek vele beszélgetni, megkérdezni, hogy miket főz, de nem vagyok az a 20 méterről ráordító néni, hogy „fűszersót tessék!” A piacon kívül – ahova sajnos azt tapasztalom, hogy egyre kevesebbet járnak az emberek – a webshop-on (www.afuszereslany.hu) keresztül is megtalálnak az érdeklődők, a megrendeléseket valamelyik termelő piacon tudom átadni: Budapesten a többek között a Zuglói Kenyérközösségben, a Szimplában, kéthetente pedig Nagymaroson is, mindig frissen. Bár fél évre előre is el lehetne készíteni a fűszersót, az alapanyagok frissen ledarálva és összekeverve a legfinomabbak, így a darálás közben felszabaduló illóolajok megőrzik frissességüket.

Fejlődésre inspiráló tavasz

A kistermelői lét nagyon beszűkíti az embert, mert 40 kilométeres körzetben lehet csak árusítani vagy megyén belül vagy Budapesten és ezért a vidék teljesen kiesik. A webáruház is korlátozott lehetőségekkel kecsegtet, mert az ott vásárolt árukat nem szabad postázni. A kistermelői szabályok ilyen szempontból nagyon szigorúak, bár abban adódik némi rugalmasság, hogy otthon, saját konyhában is elkészíthető az adott termék. Tulajdonképpen a kistermelői vállalkozás a legegyszerűbb módja, ha az ember el akar kezdeni valami saját termelésű terméket a saját kertjéből, vagy állataiból készíteni és azt értékesíteni.  „Idén egy kisüzemet szeretnék létrehozni, hogy kilépjek ebből a kistermelői létből és akkor kinyílhat a világ” – meséli lelkesen Zsófi. A kisüzemhez már kell HACCP, sokkal szabályozottabb, mindent le kell vezetni tételszámra, hogy mi, mikor és pontosan miből lett előállítva, így minden visszakövethető, ha bármi probléma van egy termékkel a fogyasztónál. Ha a HACCP megvan, akkor az egész országban lehetőség van árulni és akár beszállítani a nagyobb láncoknak is. Tavasztól lehetőség adódik arra, hogy plusz munkaerő segítsen a munkálatokban és arra is, hogy saját kerti gépekre tudjon beruházni.

A kerti munka szépsége…

„Számomra az, hogy én termelem meg a fűszert a kertemben, magról nevelem, megnő, begyűjtöm, elkészítem és mások az én fűszereimből készítenek valami finomat. Ez az egész annyira varázslatos! Kreálok valamit, amibe mindenemet beleteszem, közben gondozom és gondolkodom, hogy milyen újat lehetne még kitalálni. Az emberek kijönnek a piacra, megveszik és aztán visszajönnek és azt mondják nekem, hogy úristen ezzel főzünk reggeltől estig és szeretnénk egy nagyobb kiszerelésűt belőle!” – meséli ujjongva Zsófi.

Véletlenek nincsenek. Tévedni emberi dolog, de Zsófi példáját látva joggal mondhatjuk, hogy inkább zseniális egy jelentkezési lapon rosszul beikszelt rubrika miatt pár évvel később két hektárnyi tárkonyföld boldog tulajdonosává válni.

Fotók: Gyarmati Zsuzsi