Városban, zöldben: lakásban sem lehetetlen életben tartani a fűszernövényeket!

2019. december 18.
Nem titkoltan a kedvenc növényeim a fűszernövények, mert megtalálható bennük a színek, illatok és ízek tökéletes összhangja. Dekoratívak, finomak és még egészségünkre is pozitív hatással vannak. Bár a fűszernövények többsége inkább kültéren érzi jól magát, néhányukkal bátran próbálkozhatunk beltéren is!

A beltéri túlélők

A bazsalikom, a rozmaring, a menta, a snidling és a zsálya például szuper alternatíva lehet azoknak, akiknek nincsen teraszuk vagy kertjük. A lényeg csupán az, hogy gondoskodjunk olyan helyről, ahol minél több természetes fényt kapnak! Ültessük palántaföldbe és öntözzük őket rendszeresen, illetve a folyamatos tápoldatozás is a szép fűszernövény-termésünk kulcsa. Persze mindenek előtt a legjobb, ha termelőtől vagy kertészetből szerezzük be növényeinket és tanácsokat is kapunk melléjük.

Nem tudjunk tovább nevelgetni? Irány a konyha!

Egyébként éppen a fűszernövények azok, melyekkel ha nincs sikerélményünk városi kertészként, akkor a konyhánkban kaphatnak főszerepet. Készíthetünk belőlünk teákat: például mentából, rozmaringból, kakukkfűből. Vagy igen egyszerű, gyors és nagyon menő, ha a saját bazsalikomunkból készítünk pestót. Nincs más dolgunk, mint két nagy csokor bazsalikomot, pár evőkanálnyi parmezánnal, harmadannyi fenyőmaggal, csipet sóval, két gerezd fokhagymával és egy kis olívaolajjal összepépesíteni.

De köretek, szószok, saláták megmentője is lehet egy-két fűszernövény: nincs jobb a friss rozmaringos tepsis zöldségnél, mentás zöldborsópürénél és a metélőhagymás paradicsomsalátánál. Ha a fűszernövényeket apróra összevágjuk és durva szemcsés sóval összekeverjük, akkor egy olívaolajas pirítós is mennyei étellé válik!

Mitől dizájn a fűszernövény?

És végül: a legszebb, legtermészetesebb otthoni dekoráció a fűszernövény – a konyhában legalábbis biztosan nincs párja. Díszíthetjük velük a terített asztalt, de akár csokorba szedve, vázában is megállják a helyüket, mint egy virág. Mindezen túl DIY ajándékot is készíthetünk belőlünk, sőt akár a karácsonyi csomagolás dísze is lehet. Különleges termelői fűszerkínálatot Budapesten például a kiskertpiacon az Etnoflórától tudtok beszerezni!

Néhány infó egy-két kedvencről

Bazsalikom
A bazsalikom trópusi származású egynyári növény, azaz termésérés után elpusztul. Fény, meleg- és tápanyagigényes. A lakás legjobban megvilágított részén helyezzük el, tartsuk melegen és ne hagyjuk magot érlelni.

Babér
A Földközi-tenger medencéjének örökzöld fája, mely hazájában akár 10-12 méteres magasságot is elérhet. Azonban nagyon jól tűri a nyírást, így igazi cserepes szobanövény nevelhető belőle. Fényes helyen érzi jól magát, de elviseli a rosszabb fényviszonyokat is. Viszonylag szárazságtűrő növény, a túlöntözéssel vigyázni kell. Télen igyekezzünk hűvösben tartani, ritkábban öntözzük tápoldatozás nélkül.

Rozmaring
Mediterrán örökzöld cserje, melynek próbáljunk hűvös, fényes helyet találni a lakásban. Két ablak között nagyon jól érzi magát.

Fotó: kiskertpiac/Etnoflóra Bt.