Greta Thunberget Nobel-békedíjra jelölték

2020. február 05.
A svéd törvényhozás két tagja jelölte a 2020-as Nobel-békedíjra Greta Thunberget azért a kemény munkáért, amit a 17 éves aktivista annak érdekében végez, hogy felnyissa a politikusok szemét a klímaválság ügyében.

Jens Holm és Hakan Svenneling, a svéd törvényhozás két tagja jelölte Greta Thunberget a 2020-as Nobel-békedíjra. “Keményen dolgozott, hogy felnyissa a politikusok szemét a klímaválsággal kapcsolatban, és tettekre sarkallja őket a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének ügyében, illetve hogy eleget tegyenek a Párizsi Egyezményben foglaltaknak. Ezek pedig a békés jövő kulcsfontosságú lépései” – indokolták a jelölést a képviselők.


A 2015-ben, Párizsban elfogadott klímaegyezmény mind a szegény, mind a gazdag országok felé megfogalmazza azokat a teendőket, melyekkel csökkenteni lehet a globális felmelegedés ütemét, mely a gleccserek olvadásához, a tengerszint emelkedéséhez és az esőerdők pusztulásához vezet. Ennek megállításához szükséges a kormányok részéről az egyes nemzetek cselekvési tervének elkészítése, melynek fontos része a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése, hogy 2 Celsius-fok alatt maradjon a globális felmelegedés.

Greta Thunberg, a 17 éves svéd klímaaktivista felfüggesztette iskolai tanulmányait, hogy csatlakozzon a klímaváltozás ellen küzdő civilekhez, akik nemcsak Svédországban, hanem a világ minden táján mozgalmat indítottak. Megalapították a Fridays for Future mozgalmat, ami rengeteg civilt, köztük sok fiatalt sarkallt tettekre.


Bármelyik képviselő jelölhet Nobel-békedíjra személyeket, tavaly a norvég parlament három tagja is jelölte Greta Thunberget. Emellett 2019-ben a Time magazin az Év Emberének is választotta, illetve az alternatív Nobel-díjként emlegetett Right Livelihood Award négy díjazottja között volt.

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Getty Images