Greta Thunberg rossz kontinensen ragadt

2019. november 05.
A 16 éves klímaváltozás ellen küzdő aktivista, Greta Thunberg rossz kontinensen ragadt, miután az év legfontosabb klímaváltozással foglalkozó eseményét Chiléből Spanyolországba helyezték át.

A világ talán leghíresebb fiatal klímaaktivistája nem ül repülőre. A légi közlekedés hatalmas ökolóigiai lábnyoma miatt Greta Thunberg vonattal és hajóval utazik inkább, ám pont emiatt ragadt most a rossz kontinensen a 16 éves svéd lány.

Áthelyezett klímacsúcs
Thunberg Angliából a Malizia II. nevű, nap-  és szélenergia által hajtott vitorlással utazott New Yorkba, hogy beszédet mondjon az ENSZ klímakonferenciáján. Tervei szerint a decemberi ENSZ Éghajlat-változási keretegyezményéről (COP25) tartott kílmacsúcsig maradt volna az amerikai földrészen. Ám pár nappal ezelőtt az esemény színhelyét a chilei fővárosból a tüntetések és lázongások miatt áttették Spanyolországba, Madridba. Ezért Thunberg most olyan alacsony károsanyag-kibocsájtású lehetőséget keres, amivel átutazhat az Atlanti-óceánon december 2-ig, a klímacsúcs kezdetéig. “Kiderült, hogy hiába utaztam keresztül a fél világot. Nagyon hálás lennék, ha valaki segítene nekem közlekedési eszközt találni” – írta közösségi oldalán Greta Thunberg.


Miért nem térhet vissza a hajóval?
Felmerül a kérdés, miért nem utazik ugyanúgy vissza, ahogy jött, a környezetbarát vitorláson. Az odaúton édesapja és egy dokumentumfilmes, valamint a hajó kapitánya, Boris Herrmann és egy tengerész, Pierre Casiraghi segített önkéntesként, ám ők az odaút után visszatértek Európába, mivel Thunberg a visszautat nem a hajóval tervezte megtenni. A kapitány azóta már Brazíliából hajózik éppen Franciaországba egy transzatlanti vitorlásversenyen. Ráadásul Thunberg is épp Los Angelesben tartózkodik, így legalább három napba telne, míg vonattal az Atlanti-partvidékre érne.


Miért káros a repülés?
Thunberg elutasítása a repülés felé egyben figyelemfelhívás is annak rendkívül környezetszennyező mivoltára. Egy egyszerű repülőút New York-ből Kaliforniába egy autó éves károsanyag kibocsátásának 20 százalékával ér fel. A repülés felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2 százalékáért. Thunberg ezért Amerikában is vonattal vagy busszal utazott a találozókra és eseményekre, melyeken részt vett. Tanúskodott a Kongresszus előtt, beszélgetett Barack Obamával és lelkesítő, ugyanakkor megható beszédet mondott az ENSZ klímakonferenciáján. Kanadába is tett egy kitérőt, ahol a kanadai miniszterelnökkel, Justin Trudeau-val találkozott, és csatlakozott a montreali és vancouveri klímatüntetőkhöz.

Leonardo DiCaprio szerint korunk vezetője
Legutóbb Leonardo DiCaprióval beszélgetett Thunberg, aki maga is elhivatott környezetvédő. A színész korunk vezetőjének nevezte Thunberget találkozójuk után.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

There are few times in human history where voices are amplified at such pivotal moments and in such transformational ways – but @GretaThunberg has become a leader of our time. History will judge us for what we do today to help guarantee that future generations can enjoy the same livable planet that we have so clearly taken for granted. I hope that Greta’s message is a wake-up call to world leaders everywhere that the time for inaction is over. It is because of Greta, and young activists everywhere that I am optimistic about what the future holds. It was an honor to spend time with Greta. She and I have made a commitment to support one another, in hopes of securing a brighter future for our planet. #FridaysforFuture #ClimateStrike @fridaysforfuture

Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) által megosztott bejegyzés,


“A történelem az alapján ítél majd meg minket, mit teszünk ma, hogy garantáljuk ugyanazt az élhető bolygót a jövő generációinak is. Remélem, Greta üzenete felébreszti a világ vezetőit, hogy véget kell vetni a tétlenségnek” – írta közösségi oldalán DiCaprio, aki nagy megtiszteltetésnek érezte, hogy beszélhetett a fiatal aktivistával.

Van remény az átkelésre
“Nagyon sajnálom, hogy nem tudom most meglátogatni Dél- és Közép-Amerikát, nagyon vártam. Ám ez nem rólam szól, nem arról, hogy én hova szeretnék utazgatni. Klíma- és ökológiai vészhelyzet van. Támogatásomat küldöm a chilei embereknek” – írta Greta Thunberg. A spanyol környezetvédelmi miniszter, Teresa Ribera támogatásáról biztosította a fiatal aktivistát, és bejelentette, hogy segítenek odaérni a klímacsúcsra Thunbergnek, noha konkrétumok egyelőre nem derültek ki arról, hogyan is tennék ezt.

Forrás: Insider, DW
Fotó: Getty Images