Nem is volt olyan rossz 2019: az év szívmelengető történései

2019. december 29.
A klímakatasztrófa, katasztrofális politikusok és sok kedvencünktől való végső búcsú miatt úgy tűnhet, 2019-ben nem is történtek jó dolgok. Ám ha erősebben gondolkodunk, nem is olyan nehéz a szomorú történetek mellett legalább annyi pozitívumot felfedezni az idei évből.

Ha fel kellene idéznünk 2019 híreit, mi más jutna eszünkbe, mint a fenyegető és szomorú történések: erdőtüzek Dél-Amerikában, Ausztráliában és Kaliforniában, az egyre aggasztóbb klímahelyzet miatt kialakult vízhiány és környezeti katasztrófák szinte a világ minden pontján. Az olvadó jég mellett az arról tudomást sem vevő, cinikus politikusok és kedvenceink halála sem tette vidámabbá ezt az évet. Ám szerencsére sok olyan pozitív dolog is történt idén, melyek megmelengethetik a szívünket.

A hosszúszárnyú bálna visszatért
Az évszázadokig tartó bálnavadászat miatt a tudósok már kongatták a vészharangot a hosszúszárnyú bálna felett, ám a nyolcvanas években csupán néhány száz fős bálnapopuláció mára 25 ezer fölé emelkedett, felülmúlva a szakértők legoptimistább reményeit. Más veszélyeztetett fajok is megmenekülni látszanak: a tengeri teknősök populációja 980 százalékkal növekedett 1973, a védetté nyilvánítása óta. Emellett a Galapagos-szigeteken találtak egy élő példányt egy kihaltnak hitt óriásteknős fajból.


Keanu Reeves szerelmes
Az életét végigkísérő személyes tragédiák és internetes mémmé vált magányossága után úgy tűnik, Keanu Reeves ismét szerelmes. Bár a kapcsolata Alexandra Granttel már nem új, idén érezte úgy a színész, hogy itt az ideje nyilvánosságra hoznia.

Virulnak a korallzátonyok
Michael Ondaatje, Az angol beteg című regény írója egyik versében azt írta, hogy ha a víz alá merülünk, hallhatjuk a korallzátonyok zenéjét (“the clicking sound of a reef when you put your head in the sea”). Ez napjainkra inkább hamis zajnak hallatszott, ám idén a tudósok arra jöttek rá, hogy ha az egészséges korallzátonyoknál felvett zenét játsszák le a haldokló koralloknál, odagyűlnek a zátonyokat lakó halak, és segítenek ismét benépesíteni az ökoszisztémát. Ez zene minden környezetvédő fülének.

Feketebőrű szépségkirálynőket avattak
Bár a szépségversenyek megítélése egyre vitásabb, amikor Zozibini Tunzit megkoronázták a Miss Universe szépségversenyen, először fordult elő, hogy az öt legfontosabbnak tartott szervezetnél is feketebőrű nő lett a szépségkirálynő. Bármennyire is kritikusak vagyunk a szépségversenyekkel, azt azért el kell ismernünk, hogy ez fontos lépés a rasszizmus elleni harcban és az esélyegyenlőségért való küzdelemben.


Jobban értjük az Alzheimer-kórt
Az egyre jobban elöregedő nyugati világban az Alzheimer-kór a jövő egyik legnagyobb problémájának tűnik. “Hatalmas áttörés küszöbén állunk” – mondta Maria C. Carrillo kutató, az Alzheimer Association vezetője. A tudósok azért ilyen optimisták abban, hogy talán lassítható lesz az Alzheimer-kór előrehaladása a betegeknél, mert a Berkeley Egyetem kutatói olyan gyógyszert fedeztek fel, mely az agyban található gyulladások kezelésével nemcsak lelassíthatja, de meg is fordíthatja a betegség lefolyását, ha elég korai, még a klinikai tünetek megjelenése előtti fázisban felfedezik.

Megállítható lett a HIV terjedése
Nemcsak az Alzheimer, de a nyolcvanas-kilencvenes években rettegett HIV-vírus elleni harcban is nagy áttörést értek el idén a kutatók. A Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint sikerült olyan kezelést kidolgozni, mellyel megakadályozható a vírus szexuális úton történő továbbadása.

Egy thai bolt újraértelmezte a banánt
A műanyagok elleni harc egyre fontosabb az ivóvizeink miatt. Egy thai bolthálózat, a Rimping banánleveleket kezdett használni csomagolásra, hogy így csökkentsék a műanyag csomagolóanyagokat üzleteikben. A banánlevél az északi féltekén nem működőképes opció sajnos, ám nagyon fontos üzenete az ötletnek, hogy az innovációknak nem kell bonyolultnak lenniük.


Greta, a csodálatos
Idén Greta Thunberget, egy tizenéves svéd klímaaktivistát választotta a Time magazin az év emberének. Greta Thunberg a nemzetközi cselekvésre koncentrál, fehlívja a figyelmet a világ vezetőinek felelősségére és a történelem legnagyobb klímatüntetését inspirálta a szenvedélyes új hanggal, amivel még az amerikai elnökből is dührohamokat váltott ki.

Nők az űrben
Bár véletlenül alakult úgy, hogy a NASA nemzetközi űrállomásának idei egyik űrsétáján két női űrhajós vett részt, az esemény mégis történelmet írt. És úgy tűnik, szkafanderforradalomhoz vezetett az amerikai űrügynökségnél. A NASA azóta is igyekszik javítani a nemek egyenlőségén az űrprogramjaiban. Jelenleg 38 aktív asztronautájuk van a nemzetközi űrállomáson, köztük 12 nő.

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash, Getty Images