Izgalmas és meglepő tények a 2020-as Oscar-díjátadóról

2020. február 07.
Az 1929-es első ceremónia óta, ahol a jegyek darabja még csupán 5 dollárba került, az Oscar-díjátadó és a körülötte lévő felhajtás gigászi méreteket öltött. Mennyibe kerül a vörös szőnyeg? Mennyit költenek a színésznők a ruháikra? Mennyit ér az ajándéktáska, amit a vendégek kapnak? Izgalmas és meglepő tények a 2020-as Oscarról.

Csillagászati összegeket költ az Amerikai Filmakadémia a 92. Oscar-díjátadó megrendezésére, de hasonlóan magas árat fizetnek az A-listás hírességek is a ceremónián viselt öltözékükre. Összegyűjtöttük, milyen meglepő és izgalmas tényeket érdemes tudni a 2020-as Oscar-gáláról!


A teljes költség 44 millió dollár
Az Oscar nem csupán a vasárnap esti díjátadó ceremóniát foglalja magába. Egy ebéd, a Governors Award díjátadó és egy bál is az eseményhez tartozik, ám még így is hatalmas összeg a 44 millió dollár, melyet az eseményre költenek.

900 óra a vörösszőnyeg lefektetése
Tizennyolc munkás 900 munkaóra alatt fekteti le a vörös szőnyeget, melyen a sztárok érkeznek az eseményre. És ez még csak maga a szőnyeg, mely több mint 24 ezer dollárba kerül, és külön biztonsági személyzet őrzi, nehogy kárt tegyen benne valaki a nagy napig.

Átlagosan 10 millió dollár egy színésznő öltözéke
Cate Blanchett viselte a valaha volt legdrágább öltözéket az Oscar történetében. 2014-es outfitje 18,1 millió dollárba került. Ebben az évben vehette át a színésznő Woody Allen Blue Jasmine című filmjében nyújtott alakításáért az Oscar-díjat.

130 millió dolláros bevétel Los Angeles-nek
Úgy tűnik, megéri a befektetés az eseménybe, mivel az Oscar minden évben 130 millió dollárral dobja meg Los Angeles gazdaságát. A ceremóniának 2002 óta minden évben a Dolby Theatre ad otthont.


A Vanity Fair partija a legmenőbb
Nem csak a legmenőbb, a legdrágább is a Vanity Fair díjátadót követő bulija, amit egyetlen A-listás híresség sem hagy ki. A jegyek 105 ezer dollárba kerülnek az eseményre. A partit a Wallis Annenberg Center-ben tartják és a magazin főszerkesztője az est házigazdája.

Az Élősködőknek volt a legkisebb a költségvetése
Az idén a legjobb film kategóriában jelölt alkotások közül az Élősködőknek volt a legkisebb a költségvetése, ám ez a film áll a legmagasabban a Rotten Tomatoes internetes adatbázis kritikái szerint. A dél-koreai filmet jelölték a legjobb film mellett a legjobb idegen nyelvű film kategóriában is.

A leggazdagabb Oscar-jelölt nő Scarlett Johansson
A leggazdagabb nő, akit valaha Oscar-díjra jelöltek Scarlett Johansson közel 165 millió dolláros vagyonával. Idén a legjobb színésznő kategóriában a Házassági történetért, a legjobb női mellékszereplő kategóriában pedig a Jojo nyusziban játszott szerepéért jelölték.

Az idei ajándéktáska 148 ezer dollárt ér
A Forbes magazin információi szerint az ajándéktáskák értéke 148 ezer dollár, és luxuscikkeken kívül – mivel Kaliforniában is megtörtént a legalizációja – kannabisz-tartalmú kozmetikumokat és egyéb termékeket is találhatnak a sztárok.

225 országba közvetítik
A díjátadót 2020-ban 225 országba és államba közvetítik február 9-én, vasárnap éjszaka. A közvetítés alatt egy félperces reklám díja 2,6 millió dollár. Ez még mindig 54 százalékkal kevesebb, mint a Super Bowl ideje alatti reklámidő ára.



Csupán a jelöltek harmada nő 2020-ban

Az Oscar-jelöltek csupán harmada nő, mégis évek óta ez a legmagasabb arány. Az viszont hatalmas felháborodást keltett mindenkinél, hogy a legjobb rendező kategóriában egyetlen női jelölt sem akad.

John Williams kapta a legtöbb jelölést valaha
A zeneszerző idén 52. Oscar-jelölését kapta, amivel az élő személyek közül a legtöbb jelölést tudhatja magáénak. Idén a Star Wars: The Rise of Skywalker-ért jelölte az Amerikai Filmakadémia. Csupán Walt Disney-nek volt nála több jelölése, ő 59-et kapott élete során.

Idén nem lesz házigazda
Harmadszor fordul elő az Oscar történetében, hogy nem lesz házigazdája a ceremóniának. Legutóbb 1989-ben történt ilyen, ám azt a díjátadót akkor legtöbben katasztrofálisnak tartották. Február 9-én kiderül, idén hogyan sikerül.

Forrás: Insider, The Telegraph, People, The New York Times
Fotó: Getty Images