Egy nap a jövő női tudósaiért

2020. március 09.
Régi probléma, hogy a reáltudományok területéről kiszorulnak a nők, a Lányok napján azonban végre megnyílnak a kapuk a tudomány iránt érdeklődő lányok előtt.

Az ország legnagyobb, lányoknak szóló pályaorientációs napján különleges, nagy és/vagy ismert vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek nyitják meg a kapuikat, hogy egész napos bepillantást engedjenek a kulisszák mögé.

A lányok így egyenesen az ott dolgozó szakemberektől, gyakorló és interaktív feladatok mentén ismerhetik meg a természettudományok, a technológia, a mérnöki tudományok, valamint a matematika (azaz ezek angol megfelelőiből összeállt mozaikszó, a STEM) területeihez kapcsolódó szakmákat – azokat, amelyeket legfőképpen régi társadalmi beidegződések miatt még mindig kevés nő választ. (Az Eurostat legfrissebb uniós statisztikája szerint Magyarország a maga 30%-os női arányával igencsak a sereghajtók között van, miközben 25 000 állás várja erre a területre a dolgozóit.) Pedig ez a szféra nemcsak hívatást ad, hanem fontos szakmai elismerések mellett erős anyagi biztonságot is.

A Nők a Tudományban Egyesület immár 9. alkalommal kalauzolja a lányokat a tudományok, a technológia és az informatika világába – 2020-ban ezt április 23-án teszi, ugyanakkor, mint a világ minden más pontján is. A programban eddig hazánk 40 városának 180 vállalata vett részt, és több mint 12 000 lánynak biztosították első kézből az információkat.

A rendezvény a lányoknak teljesen ingyenes, és mindenképpen hasznos azoknak, akik még nem döntöttek a továbbtanulásáról, vagy felismerték már saját orientációjukat, de nem ismerik az oda kapcsolódó szakmai lehetőségeket. Válogatni a cégek között, és jelentkezni a nagy napra április 1-jétől tudnak a lányok. További információ: lanyoknapja.hu

Olvass tovább!

Update: Az egészségügyi kockázatokat mérlegelve és a biztonságot szem előtt tartva, a Nők a Tudományban Egyesület a – hagyományok szerint áprilisban rendezendő – Lányok Napja országos pályaorientációs nagyrendezvényét őszre (várhatóan 2020. október 1-jére) halasztja. A STEM-szakmákat testközelből bemutató, vállalatoknál töltött nyílt napra az új ütemterv szerint a fogadóhelyek augusztus végéig jelezhetik csatlakozási szándékukat, a továbbtanulás előtt álló lányok pedig szeptembertől választhatják ki az általuk meglátogatni kívánt céget, egyetemi vagy kutató intézményt.

Fotó: Unsplash.com