Karanténnapló Szicíliából: „Lazult nálunk is a tilalom”

2020. május 19.
Hogy milyen az élet Olaszországban a koronavírus-járvány idején? Mennyire szigorúak a szabályok a házi karanténban, és hogyan lehet ezt a legkevésbé sem rózsás helyzetet humorral kezelni? A válaszokat a Szicíliában élő Szente Veres Adrienn hozza el nektek, aki hetente jelentkező karanténnaplójával próbál meg mosolyt csalni olvasói arcára.

16. nap: A mozgás tökéletesen ellensúlyozza az ambíciógyilkos karanténidőszakot

Kicsit lazult nálunk a tilalom. Az egyéni sportolás már engedélyezett, a séta viszont nem. Még életemben nem láttam ennyi biciklist és maratoni futót Szicíliában. Szerintem több biciklis van jelenleg itt, mint egész Hollandiában. Az utcánkat folyamatos kutyaugatás és olasz indulatszavak keveréke lengi át. A kóbor kutyáknak ez nagy kihívást jelent, hiszen kötelességüknek érzik a kerékpárosok megkergetését.

Szente Veres Adrienn és családja hét éve él már Szicíliában, a férjével, Gáborral mindketten a turizmusban dolgoznak, kisfiúk Benedek pedig már kint kezdte az iskolát. Az olaszországi koronavírus-járvány Adriennék életét is fenekestül felforgatta, a családnak házi karanténba kellett vonulnia, és be kell tartania a rájuk rótt szigorú szabályokat. Karanténnaplóját elsősorban saját maga szórakoztatására kezdte el Facebookon írni, pozitív hozzáállása és humoros bejegyzései azonban hamar felkeltették az emberek figyelmét.

Szicíliában a kijárási korlátozás továbbra is tart, ezért mindenki megragadta az egyéni sportolás lehetőségét. Mi is kaptunk az alkalmon, és elmentünk kite szörfözni. Már régóta szeretnék erről írni, hogy mit is ad nekem ez a sport. Sokan azt gondolják, hogy ez egy extrémsport, és csakis a nagyon edzett, adrenalinhajhász embereknek való. Előre bocsátom, hogy ez tévedés. Engem például arról ismernek a helyiek, hogy én vagyok esténként az utolsó kite szörfös a lagúnában. Ahogy siklok az aranyhídon, hirtelen azt érzem, hogy eggyé válok a vízzel, a széllel és a lemenő nap sugaraival. Ilyenkor érzem csak igazán, hogy valamikor nagyon régen a víz természetes közegünk volt. Sokan azt hiszik, hogy ezt a sportágat csak azok űzik, akik több méterre szeretnének elszállni a Földtől. Nem mondom, hogy ez a verzió nem izgalmas, de lehet meditatív jelleggel is kite-olni. Én csak úgy hívom ezt az állapotot, hogy aktív meditáció. Kicsit ahhoz az érzéshez tudnám hasonlítani, amikor a szerelem első fázisában megszűnik a világ.

karantennaplo-szicilia

Amikor azt érzed, hogy lélekben két méterrel a Föld fölött lebegsz. Ezekben a pillanatokban én is a lélek táncát járom, és sikerül mindent problémát kiüríteni a fejemből. Nagy előnye azonban a friss szerelemmel szemben, hogyha már nem úgy teljesít az ernyőd, ahogy szeretnéd, egyszerűen csak veszel egy másikat. Nem kell bíróságra járni. Ezt természetesen csak viccnek szántam, de lassan kezdem megérteni, hogy miért szereti ennyi férfi ezt a sportot.

Olvasd el a karanténnapló korábbi bejegyzését is!

Gondolom, hogy sok más sportág létezik, ami ugyanezeket a biológiai folyamatokat indítja el az emberekben, de én ezt ismerem. Nagyon érdekes látni a munkától elnyűtt arcokat, hogyan változik meg egy óra kite szörfözés után, és hogyan simulnak ki az arcvonások. Létezik állítólag egy olyan orvosi műszer, amivel sport után azonnal mérni lehet az adrenalint. Érdemes volna egyszer kipróbálni, hogy mit mutat a műszer. Bármilyen mozgást is végzünk, tökéletesen ellensúlyozza az ambíciógyilkos karanténidőszakot. Mindegy hogy futsz, biciklizel vagy vízi sportokat próbálsz ki, a lényeg, hogy elfeledtesse a gondjaidat arra a pár pillanatra, amikor tényleg jelen vagy. Nekem bevált. Mindenkinek szívből tudom ajánlani.

A képen a kisfiam és unokatestvére látható, most először találkoztak a hosszú karanténidőszak után. Egy kép többet mond ezer szónál. Kitartás!

Adrienn karanténnaplóját a Facebookon is követheted!

Olvass tovább!