Szívfacsaró összefogás: hollywoodi hírességek állnak ki az SZFE mellett

2020. szeptember 08.
A napok óta tartó tiltakozáshullám nemcsak a magyar emberek szívét érintette meg, hanem a hollywoodi hírességek figyelmét is felkeltette. Többek között külföldi színházak, társulatok, művészeti közösségek, rendezők és producerek is támogatásukról és szolidaritásukról biztosítják az egyetemük autonómiájáért küzdő diákokat és tanárokat.

Vanessa Kirby

A The Crown Margit hercegnője és Mundruczó Kornél új, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütáló Pieces of a Woman című filmjének főszereplője egy #freeSZFE feliratú pólót tart a kezében, amelyről Jancsó Dávid, a film vágója tett közzé egy képet Instagram-oldalán.

View this post on Instagram

#VanessaKirby is standing with you! #freeszfe

A post shared by David Jancso (@djancso) on

John Arthur Lithgow

A számos alakításáról ismert, többek között az Így jártam anyátokkal című sorozatban Barney édesapját és a The Crownban Churchillt játszó John Lithgow amerikai színész a tenyerére írt SZFE felirattal küldi támogatását a Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenlegi és volt hallgatóinak, tanárainak. „Kedves barátok, a művészek mindenhol tudnak a küzdelmetekről, és támogatnak benneteket. Tisztellek és csodállak titeket nagy bátorságotokért” – írta a képhez.

Eva Green

A francia színésznő Instagramjára posztolt egy szelfit felfelé tartott tenyérrel, amelyre a Free SZFE feliratot írta. „Szolidaritást vállalok a budapesti Színház- és Filmművészeti egyetem tanáraival és diákjaival” – üzente. Eva a The New York Times aktuális helyzetről szóló cikkét is megosztotta profiljában, hogy a világ minden tájáról tájékozódni tudjanak azok, akik látják a képét, de nem értik annak mögöttes tartalmát.

Ian McKellen

A Gyűrűk Ura Gandalfját és az X-Men Magnetóját alakító brit színész és forgatókönyvíró szintén a feltartott tenyerébe írt SZFE felirattal támogatja az egyetem polgárait.

Francois Arnaud

A francia színész így kommentálta fotóját: „Az egyetemeknek függetlennek kell maradniuk, és nem kötelezhetők arra, hogy a hatalmon lévő emberek érdekeit és politikáját szolgálják.”

View this post on Instagram

#freeszfe Didn’t have a marker but wanted to post this in support of my friends in the Hungarian Film Academy and the University of Theatre and Film in Budapest. As we know, democracy is under siege in many places but the current political regime in Hungary has been particularly vicious in its attacks on intellectuals, artists and the education system. Universities should remain independent and should not be obliged to serve the interests and politics of the people in power. I was incredibly lucky to work in Hungary and with Hungarian filmmakers more than a few times over the past decade. I urge my peers who have benefitted from the wealth of talent and craftsmanship of Hungarians to speak up in defense of their freedom of thought, speech, education and creation. More info in bio

A post shared by Francois Arnaud (@francoisarnaud) on

A lista egyre bővül

A brit művészeti élet több meghatározó szereplője is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben részletesen tárgyalják a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításának körülményeit. Az aláírók arra kérik a magyar kormányt, hogy állítsa vissza az intézmény autonómiáját. A tiltakozók között olyan neves színészek szerepelnek, mint például Cate Blanchett, Helen Mirren és Eddie Redmayne.

Olvass tovább!

Fotó: Instagram, Színház- és Filmművészeti Egyetem Facebook-oldala