Hiába vitték el bilincsben, Jane Fonda sosem félt felemelni a hangját

2020. június 11.
2019 végén az egész világot bejárták azok a fotók, amelyeken Jane Fondát bilincsben viszik el a rendőrök a washingtoni Capitolium előtti klímatüntetésről. A képeket látva sokan rácsodálkoztak, hogy Jane Fonda aktivista lett, pedig a valóság az, hogy mindig is az volt. A kétszeres Oscar-díjas szinésznő már évtizedek óta hallatja a hangját különböző társadalmi, politikai és környezetvédelmi kérdésekben. Összegyűjtöttük Fonda legjelentősebb aktivista megmozdulásait.
Jane-Fonda

Támogatta a Fekete Párducokat

Fonda gyakorlatilag egész életében arra használta fel hírnevét, hogy számára fontos ügyekre hívja fel a figyelmet. Az 1960-as években például a radikális amerikai polgárjogi mozgalom, a Fekete Párducok mellett állt ki, akik azt szerették volna elérni, hogy az USA-ban a feketéknek is ugyanolyna jogaik legyenek, mint a fehéreknek. 1968-ban a terhessége alatt Fonda a saját otthonában szervezett gyűjtést a mozgalomnak, amiért aztán az FBI egy időre megfigyelés alá helyezte.

Olvastad már?

Kiállt az amerikai őslakosok mellett

1970-ben a színésznő Seattle-be utazott, hogy támogassa az amerikai őslakosokat a jogaik érvényesítésében. Az indiánok egy csoportja elfogalta az amerikai hadsereg Fort Lawton nevű állomását, és azt követelték, hogy Seattle város adja vissza a területet az őslakosoknak. De akkor is kiállt az őslakosok mellett, amikor azok 1969 és 1971 között elfoglalták San Francisco mellett az Alcatrazt.

Jane-Fonda

Jane Fonda egy 1970-es tüntetésen

2016-ban pedig ő is csatlakozott a Standing Rock rezervátumnál tüntetőkhöz, akik a Dakota Access Pipeline nevű vezeték építése ellen tiltakoztak.

Fonda és a vietnami háború

1972-ben Észak-Vietnamba utazott, ahol közvetlenül az amerikai csapatokhoz beszélt egy rádiós közvetítésen – arra kérve őket, hogy gondolják végig szerepüket a háborúban, azt, hogy milyen parancsokat teljesítenek. Ez a hangfelvétel egyébként el is hangzik a Jane Fonda öt felvonásban című dokumentumfilmben, amit 2018 szeptemberében mutatott be az HBO.

Olvastad már?

Feminista törekvései

A színésznő egész életében kiállt a feminizmus mellett, néhány éve pedig már az ageizmus ellen is felemelte a hangját. 2001-ben létrehozta a serdülőkori reproduktív egészséggel foglalkozó Jane Fonda Központot, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a tini terhességek megelőzésében. 2005-ben Gloria Steinemmel és Robin Morgannel együtt létrehozta a Women’s Media Center nevű alapítvány. Az alapítványon keresztül képzéseket nyújtanak, kampányokat vezényelnek le, és azon dolgoznak, hogy a nőket erőteljesen és láthatóan képviseljék a médiában, illetve hogy a nőkről szóló történeteket pontosabban mutassák be.

Olvass tovább!