Tényleg visszafordítható az abortusz?

2020. szeptember 24.
Az orvostudomány szerint nem, nem visszafordítható. Ez a tény azonban nem különösebben érdekli azt a konzervatív keresztény orvost, aki évek óta győzködi az ellenkezőjéről az amerikai nőket – és a nők teste felett rendelkező politikusokat.

Egy hatalmas óriásplakát magasodik San Francisco szomszédságában az éttermek, bárok és a templomok fölé. A plakáton egy nő és kisbabája látható az alábbi szöveggel: „Meggondoltad magad? Én is így tettem.” A szöveghez pedig egy 0-24 órában hívható telefonszám is tartozik.

A fotón szereplő nőt Emily Duerrnek hívják. Emily 19 éves egyetemistaként még a szülei házában lakott, amikor megtudta, hogy teherbe esett. A gyerek apja nem kívánta vállalni a felelősséget, nem akarta a gyereket, ezért azt mondta a lánynak, hogy menjen abortuszra.

Emily úgy érezte, nincs más választása. Hamarosan felkereste az egyik Planned Parenthood nevű születésszabályozással foglalkozó klinikát, és be is vette az orvosokról kapott abortusztablettát. Az abortusz elindítása után azonban Emily összezavarodott. Úgy érezte, hogy rossz döntést hozott, de félt attól, hogy már késő lenne visszacsinálni. A nő ekkor – a saját elmondása szerint – egy isteni sugallatra elővette a telefonját, és rákeresett arra, hogy létezik-e módszer az abortusz visszafordítására. Így talált rá a San Jose-ban található női klinikára, nyolc hónappal később pedig egy egészséges kisfiúnak adott életet.

Ezt a bizonyos klinikát egy George Delgado nevű orvos működtette – és működteti a mai napig is. Delgado a Kaliforniai Egyetemen szerezte orvosi diplomáját, 2012-ben pedig azzal szerzett hírnevet magának, hogy kijelentette, megtalálta a módját az abortusz visszafordításának. (Annyi kitétellel, hogy csak a terhesség 10. hetéig és gyógyszeres abortusz esetében.) Az orvos teóriája szerint, ha egy nő meggondolja magát az első tabletta bevétele után, akkor nagy mennyiségű progeszteronnal meg lehet állítani az abortuszt. Delgado azt állította, hogy mindezt bizonyítani is tudja.

A világ számos országában a nők maguk dönthetnek arról, hogy a műtéti terhességmegszakítást választják-e, vagy az abortusztabletta lehetőségével élnek. A terhesség gyógyszeres megszakításához két tablettára van szükség, ezeket általában egy nap különbséggel, egymás után kell bevenni. A kutatások szerint az abortusztabletta a művi terhességmegszakításhoz képest kevesebb melléhatással jár, ennek ellenére Magyarországon nem engedélyezik a használatát.

A The Annals of Pharmacotherapy című orvosi folyóiratban 2012-ben megjelent cikksorozatában George Delgado hat nő esetét mutatta be. Mindannyian elindították a tablettás abortusz folyamatát, majd mindannyian meggondolták magukat, felkeresték Delgadót, és megkapták a kezelését. Végül négy nőnek egészséges gyermeke született, Delgado pedig úgy gondolta, hogy ez a négy sikeres terhesség igazolja is az elméletét.

Az orvostársadalom azonban nem feltétlenül értett egyet Delgadóval. A szakemberek szerint Delgado bemutatott esetei nem számítanak hiteles, tudományosan alátámasztott bizonyítéknak, már csak azért sem, mert kihagyta a kontrollcsoport-vizsgálatot, és mert túlságosan kis létszámú csoport (hat nő) eredményeit vette alapul. „Delgado ellenőrizetlen, nem megfelelő, pontatlan, eredményorientált és etikátlan módon végzett adatgyűjtést. Nem tudjuk mennyire biztonságos, mennyire hatékony, és hogy milyen mellékhatásai lehetnek a kezelésnek, mert ezekből a szempontokból senki nem vizsgálta az eljárást” – mondta a kutatás publikálása után dr. Diane J. Horvath-Cosper reproduktív egészséggel foglalkozó szakember. Mindezekre a kérdésekre pedig Horvath-Cosper szerint azért is lett volna fontos Delgado tanulmányában választ kapni, mert bár a progeszteront általában jól tolerálja a szervezet, az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) arra figyelmeztet, hogy bizonyos esetekben komoly kardiovaszkuláris, idegrendszeri és endokrin mellékhatásokat okozhat.

Delgado eredményeit más szempontból is sokan kétségbe vonták. Egyes szakemberek szerint valójában az sincs kizárva, hogy a kísérletében részt vevő nők az abortusz visszafordítása nélkül is meg tudták volna szülni a babájukat. Kutatások ugyanis azt bizonyítják, hogy a Mifepristone – ez az a tabletta, amit a nők bevettek mielőtt meggondolták magukat – csak akkor hatásos eszköze az abortusznak, ha a nők az utasítás szerint beveszik utána a második, Misoprostol nevű pirulát is. Önmagában a Mifepristone csak az esetek 46 százalékában okoz abortuszt, ha viszont utána a Misoprostol tablettát is beveszik, akkor már 97 százalék ez az arány. A kutatásban részt vevő nők mind csak az első tablettát vették be.

abortusz-tabletta

Mindennek ellenére a konzervatív törvényhozók néhány éve már felfigyeltek Delgado kutatására és el is kezdték azt beépíteni a szabályozásba. Bár Delgado módszerének hatékonyságát nem sok bizonyíték támasztja alá, a washingtoni székhelyű Amerikaiak Együtt az Életért (Americans United for Life) elnevezésű csoport egy ajánlást is készített, miszerint az orvosoknak ezentúl mindig fel kell világosítani a nőket arról, hogy van lehetőség az abortusz visszafordítására. Ezt az ajánlást az elmúlt években legalább kilenc államban törvényjavaslatként elő is terjesztették.

2016-ban aztán az egészségügyi minisztérium Louisiana állam felkérésére megvizsgálta Delgado terápiáját, és a jelentésük szerint nem találtak bizonyítékot arra, hogy az abortusz visszafordító kezelés (APR) valóban működne. „A vizsgálat során az orvosi szakértőkből álló testületünk nagy aggodalmának adott hangot a kezelés kísérleti jellege miatt” – írták, majd kiemelték, hogy a Delgado-tanulmány nem felel meg a hatékonyság, biztonságosság és etikusság normáinak.

Delgado szerint viszont a tanulmányát ért kritikák indokolatlanok, mert mint mondja, ő egyébként is csak egy esetsorozatot figyelt meg, és nem kontrollált vizsgálatot folytatott, tehát semmilyen hibát nem követett el azzal, hogy szimplán csak beszámolt a progeszteront szedő nők tapasztalatairól. És az orvos azt is váltig állítja, hogy nincsen bizonyíték arra vonatkozólak, hogy a kezelés bármilyen módon is károsítaná a magzatokat, vagy a nőket.

Delgado a 2012-es, sokat kritizál kutatása után az utóbbi időben két új tanulmány elkészítésén dolgozott. Az egyikkel azt szeretné bebizonyítani, hogy a Mifepristone tabletta már önmagában beszedve is sokkal nagyobb arányban vezet abortuszhoz, mint ahogy azt eddig gondolták, a másikban 200 olyan nő esetét szeretné bemutatni, akiknek az abortuszt visszafordító kezelés (APR) után született meg a gyermekük. Delgado szerint ez a két tanulmány egyszer és mindenkorra bebizonyítja majd, hogy a kezelése hatásos.

Horvath-Cosper szerint a 2012-es tanulmánnyal az a legnagyobb probléma, hogy azt az orvos gyakorlatilag visszafelé hajtotta végre, magyarán, hogy végig Delgado szeme előtt lebegett egy elérni kívánt eredmény – amely egy igen erős ideológiai meggyőződésből fakadt. „Persze nem szokatlan, hogy a kutatóknak vannak bizonyos nézetei. De a jó minőségű tudományos munkák egy tesztelhető hipotézisből indulnak ki.  Delgado viszont az abortusszal kapcsolatos személyes ellenérzéseiből indult ki.”

Delgado az abortuszt korábban többször is a „társadalom csapásának és pestisének” nevezte. De az orvos nyíltan ellenzi fogamzásgátlás olyan alapvető és általános formáit is, mint a gumióvszer használata, és magát a fogamzásgátlást is a „gonosz eszközének” tartja. 2013-ban Delgado éppen a Catholic Answers rádió vendége volt, amikor egy betelefonáló azt kérdezte tőle, hogy erkölcsileg megengedett-e egy AIDS-es férfinak óvszert húznia, hogy így védje meg feleségét szex közben a fertőzéstől. Delgado válasza az volt, hogy soha semmilyen helyzetben nem elfogadható az óvszer használata.

Ez csak néhány azok közül a kijelentései közül, amelyekkel Delgado gyakorlatilag szembe megy az általános tudományos nézetekkel. Korábban már nyíltan kiállt a mesterséges megtermékenyítés ellen is, mert szerinte az tönkreteszi a férj és feleség közti szexuális kapcsolatot, és azt is kifejtette, hogy véleménye szerint a születésszabályozás és az eutanázia egy tőről fakad.

Ezt olvastad már?

Vannak kritikusok, akik úgy gondolják, hogy akkor sem múlna el a veszély, ha végül kiderülne, hogy Delgado kezelése tényleg hatásos és biztonságos. „A helyzet egy korábban nem létező problémát hozna létre” – mondta korábban Amy Everitt a kaliforniai NARAL Pro-Choice, a nők választási szabadságát hirdető nonprofit szervezet igazgatója, majd hozzátette, hogy a statisztikák szerint a nők valójában csak nagyon kevés esetben bánják meg az abortuszt. A UCSF School of Medicine (San Franciscó-i Orvosi Egyetem) felméréséből például azt derült ki, hogy a megkérdezett nők 95 százaléka később is jó döntésnek gondolta a terhességmegszakítást.

Ennek ellenére Delgado maga úgy véli, hogy ő egyfajta választást kínál a nőknek, tehát a kezelése valójában a „pro choice” mozgalmat erősíti. És bár azt az orvos  is elismeri, hogy katolikus hite nagy mértékben befolyásolja a nézeteit, váltig állítja, hogy a kezelés kifejlesztésével egyszerűen csak a nőknek szeretne segíteni.

Everitt azonban úgy látja, hogy már az is furcsán ellentmondásos, ha valaki mind az abortuszt, mind a fogamzásgátlást ellenzi, hiszen a fogamzásgátlással meg lehetne akadályozni a nem kívánt terhességet, és ezzel együtt az abortuszt is. „Ezek a férfiak valójában nőellenesek. Az ő világnézetük szerint a nőknek nem szabad csak a saját örömükre szexelni. És ha egy nő mégis megteszi, akkor e férfiak szerint ennek meg kell fizetni az árát. Ez az ár a nem kívánt terhesség, amit az ő nézetük szerint a nőknek bármi áron ki kell hordani” – nyilatkozta korábban.

Tény és való, hogy Delgado abortuszt visszafordító kezelése rengeteg szempontból problémás, ám az egyik legnagyobb baj nem is a férfi tudományos ténykedésével, hanem a gondolkodásával van. Delgado ugyanis – ahogy az emberek egy része is – kizárólag a nők „rossz” vagy „jó” döntéseire koncentrál, magyarán, ha abortuszról van szó, csak a nőket állítja pengellére. Pedig nem szabadna elfelejteni, hogy egy gyerek fogantatásához továbbra is ketten kellenek.

Azok a nők viszont, akik abortuszra jelentkeznek, sok esetben teljesen egyedül maradtak. Párkapcsolat és gyakran család valamint barátok nélkül kell meghozniuk a döntésüket úgy, hogy közben még a társadalom is ítélkezik felettük. Az Egyesült Államokban egy 2016-os felmérés szerint 12 millió egyszülős család él, amelynek 80 százalékát az egyedülálló anyák és gyermekeik teszik ki. A nők döntéseinek megkérőjelezése helyett talán érdemes lenne ezzel a problémával is foglalkozni.

Olvass tovább!

Forrás: marieclaire.com

Fotó: Getty Images