Először kapta a kémiai Nobel-díjat két nő

2020. október 09.
Gratulálunk dr. Emmanuelle Charpentier-nek és dr. Jennifer A. Doudnának, akik történelmet írtak nemcsak felfedezésükkel, de azzal is, hogy személyükben először kapta két nő a kémiai Nobel-díjat.

A tudomány területén kiemelkedő munkát végző két lenyűgöző nő, a francia mikrobiológus dr. Emmanuelle Charpentier és az amerikai biokémikus dr. Jennifer A. Doudna vehette át a kémiai Nobel-díjat – először a rangos tudományos kitüntetés történetében.

charpentier-doudna-kemia-nobel-dij

A két tudóst a Crispr-Cas9 gén szerkesztésben elért eredményeikért tüntették ki: felfedezésük segítségével nagy pontossággal változtatható meg az állatok, növények és mikroorganizmusok DNS-e. 

2011-ben egy kávézóban találkozott először Puerto Ricóban a két kutató, mialatt egy konferencián tartózkodtak a közép-amerikai országban, és 2012-ben kezdték el a tudományt megváltoztató kutatásaikat. A génszerkesztésre alkalmas eszközt ugyanis genetikai rendellenességek gyógyításához is használhatják, így „az idei díj az élet kódjának újraírásáról szól”, mondta Goran K. Hansson, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia titkára a díjátadó beszédében. A páros egyébként a kifejezetten a kutatásokban élen járó nőket díjazó L’Oréal-UNESCO Nőkért és a Tudományért Program 2016-os díjazottjai is volt.

Charpentier és Doudna nem az egyedüli nők, akiket idén kitüntettek a Nobel-díjjal. Dr. Andrea Ghez a negyedik nő lett, aki megkapta a fizikai Nobel-díjat, őt a fekete lyukak felfedezéséért és több évtizedes kutatómunkájáért jutalmazták. 

Az inspiráló győzelmével Charpentier azt szeretné, ha minél több fiatal nőt és lányt inspirálna arra, hogy kövessék őt a tudományos munkában.

Olvastad már?

Forrás: Marieclaire.com
Fotó: Getty Images