A férfiakat sokkal zseniálisabbnak látja a világ, mint a nőket

2020. augusztus 23.
Nagyban hátráltatja a nemi egyenlőséget a munkahelyeken, hogy a férfiakat sokkal okosabbnak és briliánsabbnak látják, mint a nőket, derült ki egy friss kutatásból.

Az évtizedek óta tartó fáradozások ellenére sem csökken számottevően a szakadék nők és férfiak között a munkahelyeken. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy az emberek sokkal hajlamosabbak a zsenialitást és szakmai hozzáértést a férfiakhoz társítani, mint a nőkhöz.

A Journal of Experimental Social Psychology című pszichológiai szaklapban megjelent átfogó tanulmányban 78 ország több mint háromezer lakóját kérdezték meg, köztük kilenc-tíz éves gyerekeket is a felnőttek mellett. A kérdés az volt, hogy melyik nemet tartják briliánsnak (a szónak a magas szintű intellektuális képességeket jelentő értelmében)?

Néhányan azonnal a férfiakra asszociáltak a brilliáns szóról, és a végeredmény is hasonló arányokat mutat: a megkérdezettek 70-75 százaléka a férfiakhoz köti ezt a tulajdonságot. 

Ha az emberek ezeket a személyiségjegyeket inkább a férfiakhoz kötik, mint a nőkhöz, akkor automatikusabban sikeresebbnek látják őket, a nőknek kevesebb lehetőséget adnak ugyanazokon a munkaterületeken, ahol férfiakkal is versenyeznek

– mutatott rá dr. Andrei Cimpian, a New York Egyetem pszichológiaprofesszora, a tanulmány vezető szerzője, miért veszélyes ez a jelenség. 

Csupán az elmúlt években jutottak el odáig a tudósok, köztük Cimpian is, hogy feltérképezzék a pszichológiai okokat, amelyek annak hátterében húzódhatnak, hogy a férfiak és nők közötti szakadék nem igazán csökken az erőfeszítések ellenére sem a tudomány, technológia, mérnöki és matematikai területeken. Tehát olyan munkahelyeken, melyekhez a briliáns elméket általában társítjuk. 

„Az olyan karrierben, ahol az emberek azt gondolják, hogy zseninek kell lenni a sikerhez, sokkal kevesebb lehetőséget adnak a nőknek. A kutatásunkkal a kirakós egy újabb darabkája került a helyére, hiszen most már tudjuk, hogy a nemi sztereotípiák a férfiak és nők szellemi képességéről hogyan akadályozza meg a nők sikerét.”

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash