Szupernagyik, a valódi influenszerek

2019. november 02.
A szupernagyik megmutatják, hogy nem kell úgy tekinteni az életünk harmadik harmadára, mintha lefelé ívelő röppályára kerülnénk. Jane Fonda, az asztrofizikus legenda, vagy éppen a mérges kígyót felfedező, búvárkodó szupernagyik bizonyítják, hogy van élet ötven felett is. Nem is akármilyen!

Kevés menőbb híresség van jelenleg Jane Fondánál, akit sorozatban a harmadik pénteken tartóztattak le a washingtoni Capitoliumnál, mert a klímaváltozás ellen tüntetett. Nem elég, hogy 81 évesen is kiáll azért az ügyért, amiben hisz, végtelenül stílusosan teszi: forradalmárvörös kabátjában egyértelműen övé a dicsőség, miközben a fiatal rendőrök elvezetik. Energiája, elszántsága és kiállása a jó ügy mellett példa lehet a huszonéveseknek is, ám nem Jane Fonda az egyedüli szupernagyi, aki megmutatja a fiatalabb generációknak, nem kell aggódni, van élet negyven, sőt hetven felett is.


Az asztrofizika csillaga
Bár Jocelyn Bell Burnell neve nem olyan ismert, mint Jane Fondáé, ám a tudományban legalább akkora sztár, mint a színészlegenda Hollywoodban, és legalább akkora szószólója a nők egyenjogúságának. A 76 éves brit asztrofizikus ötven évvel ezelőtt, végzős cambridge-i diákként fedezte fel a pulzárokat, a gyorsan forgó neutron-csillagokat, melyek erős mágneses mezővel rendelkeznek. A csillagászati szenzáció Nobel-díjat is ért, ám annak ellenére, hogy Bell Burnell volt az, aki a felfedezést tette, ő maga nem részesült a kitüntetésben – férfi kollégái kapták helyette. Ezen szépített most a tudomány. Az asztrofizikus tavaly megkapta a Breaktrough-díjat, mely 3 millió dolláros jutalommal járt. Az már senkit sem lepett meg, hogy Jocelyn Bell Burnell a pénzt felajánlotta egy olyan brit szervezetnek, mely ösztöndíjprogramjával a nők hátrányos megkülönböztetése ellen küzd a fizika és más természettudományok területén, hiszen az asztrofizikus egész eddigi pályafutása során elszántan küzdött és kiállt az egyenjogúságért a tudományok területén.

Búvárkodó nagymamák és a mérges kígyók
De nem kell ahhoz asztrofizikusnak lenni, hogy a tudományt segítsük. Elég csupán rettentő aktív életet élni, ahogy teszik azok a búvárkodó nagymamák, akik a tengerben fedezték fel az olívafejű tengeri kígyók populációját, és ezzel segítettek megérteni a kutatóknak az új-kaledóniai Citrom-öböl ökoszisztémáját. Ha ma szívesen kihagynánk a napi edzést, gondoljunk arra, hogy a szupernagyik heti öt alkalommal 3 kilométert úsznak és búvárkodnak a Csendes-óceánban. A helyi egyetem kutatóinak kérésére fotózták merüléseik során a tengeri kígyókat, és az összegyűlt képekből nyilvánvalóvá vált, hogy a tudósok alábecsülték a mérges fajok számát a területen. A csapat legfiatalabb tagja 60 éves, a legidősebb pedig 75, ráadásul az unokázás és búvárkodás mellett rendszeresen jógáznak, kerékpároznak és futnak is.

Alfa-nagyik a való világban
A nagymamák egyre kevésbé lassítanak, ahogy életük harmadik harmadába érnek. Az unokák mellett tüntetésre járnak, céget alapítanak és vezetnek, sportolnak és kutatnak. És akkor még nem is beszéltünk a való világ szupernagyijairól, akik kisegítik a gyerekeiket, ha az unokáik betegek lesznek, és a szülőknek fontos, határidős munkájuk van, vagy csak szeretnének kettesben eltölteni egy estét a párjukkal is. Ruhát varrnak, mesét olvasnak unokáiknak, gondoskodnak idős, egyre lassuló szüleikről és még ebédet is főznek, miközben esetleg még maguk is dolgoznak. Ők legalább olyan menők, mint Jane Fonda, Hillary Clinton vagy éppen a búvárkodó nagymamák.

Forrás: The Telegraph
Fotó: Getty Images