Anne Hathaway és a forgalmazó bocsánatot kér a végtaghiányosoktól

2020. november 07.
A másság nem egyformán rémisztő. Roald Dahl Boszorkányok című filmjének 2020-as remakje, amelynek főszereplője Anne Hathaway, felkorbácsolta a kedélyeket. Számos támadás érte a film készítőit a fogyatékkal élők közösségétől a végtag-rendellenességek képi megjelenítése miatt.

Nagyon hamar rámutattak a nézők, hogy a Boszorkányok 2020-as, Robert Zemeckis által készített legfrissebb változatában az Anne Hathaway által megformált főgonosz új karakterjegye, a hiányzó ujjak, az ektrodaktilia nevű végtag-rendellenesség megjelenéséhez hasonlít. Sem Roald Dahl 1983-as könyvében, sem az eredeti, 1990-ben Nicolas Roeg által rendezett változatban nincs szó ilyen tulajdonságról, ez a filmet ért kritika fő oka is: szükségtelen külsőségnek tartják.

roald-dahl-boszorkanyok-vegtaghiany-bocsanatkeres

Az anyaméhben ért hatások miatt alakulhatnak ki ilyen végtag-rendellenességek, esetleg már születés után különböző betegségek vagy baleset miatt veszítheti el valaki ujjait, ám ahogy hangsúlyozzák a fogyatékkal élő közösségek, a normálistól eltérő végtagok nem olyan dolgok, amelyektől félni kell.

Attól tartanak ugyanis az érdekvédő szervezetek, hogy a filmbeli gonosz karakterek ilyen ábrázolása, a fizikai fogyatékosságokkal való rémisztgetés olyan sztereotípiákat ébreszthet az emberekben, amelyek azt sugallják, hogy az ilyen és ehhez hasonló eltérések abnormálisak vagy rémisztőek.

Sok néző fejezte ki nemtetszését a film forgalmazója, a Warner Bros. felé, sőt, a közösségi oldalakon #NotAWitch hashtaggel hívják fel a figyelmet arra, hogy az eltérő végtaggal rendelkező emberek is ugyanolyan szépek.

A paralimpiai sportoló, Amy Marren szintén felszólalt a film kapcsán, kifejezve csalódását. „Gondoltak egyáltalán arra, hogy a végtag-rendellensségek ilyen megjelenítése milyen hatással lehet a végtag-rendellenességgel élők közösségére?” – tette fel a kérdést a sportolónő. A paralimpiai játékok Twitter-oldalán szintén megerősítette Marren mondanivalóját: „A végtag-rendellenesség nem félelmetes. A másságot ünnepelni kellene, a fogyatékosságot normalizálni.”

Marren a végtag-rendellensséggel élők közösségét érő hátrányos hatásokon túl arra is rámutatott, hogy a film azért is problémás, mert a célközönséget elsősorban gyerekek alkotják. „Tudatában vagyok, hogy ez egy film, és ezek boszorkányok. ám a boszorkányok általában és alapvetően gonoszak. Attól félek, hogy megnézik a gyerekek a filmet, nem tudván, hogy az nagyban eltér Roald Dahl eredetijétől, és rettegni fognak a végtag-hiánnyal élőktől.”

A Warner Bros. szóvivője is megszólalt a kritikák nyomán. „Mélyen sajnáljuk, hogy a film kitalált szereplőinek megjelenítése a Boszorkányokban csalódást okozott a fogyatékkal élő embereknek. Az eredeti történetet tervezőkkel és művészekkel dolgoztuk fel, hogy új interpretációját alkossuk meg a macskaszerű karomnak, amelyet a szerző leír könyvében” – áll a filmstúdió közleményében.

„Soha nem akartuk, hogy a nézők úgy érezzék, hogy ezek a fantázia által kreált, nem emberi lények reprezentálják őket. Ez a film a kedvesség és a barátság erejéről szól. Reméljük, hogy a családok és gyermekek élvezik a filmet, és átérzik a felemelő, szeretetteli témáját.”

roald-dahl-boszorkanyok-vegtaghiany-bocsanatkeres

Az 1990-es filmváltozatban Anjelica Huston alakította a főboszorkányt, bőrruhája, amely elfedte valódi alakját, mindenkinek az emlékezetébe beleégett, aki látta a filmet. Az HBO Max-on bemutatott 2020-as Roald Dahl: Boszorkányok ugyanazt a történetet meséli el: egy fiatal fiú egy szállodában belecsöppen a boszorkányok összejövetelébe, miközben a nagymamáját látogatja meg. Miután felfedezi a boszorkányok tervét, hogy a gyerekeket egerekké változtassák, összefog a nagymamájával, hogy megakadályozza a gonosz varázslatot. Anne Hathaway mellett Jahzir Kadeem Bruno, Octavia Spencer, Stanley Tucci, Chris Rock és Kristin Chenoweth is látható a filmben.

Olvastad már?

Forrás: Marieclaire.com
Fotó: Getty Images