A nők helyzete a zeneiparban – fotókon

2020. november 08. |

Novemberben különleges témájú fotókiállítást mutat be a hazai Finn Intézet (FinnAgora) a Hybrid Art Space tereiben. A Women Rock című tárlat során az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a zeneipar világába, amelyben a nők aránya a férfiakéhoz képest elenyésző. A kiállítás fő témái a kitartás és a kurázsi, amely fogalmakat különböző helyzetekben és női példaképeken keresztül mutatja be 7 finn fotóművész.

A nők aránya a hagyományosan férfiak által uralt zeneiparban még mindig viszonylag kicsi. A nők egyértelműen kisebbségben vannak a zeneipar vezető pozícióiban, nem beszélve a dalszerzés, a hangtechnika vagy akár a szórakoztatóipari jog területéről. Az ilyen jellegű strukturális problémák nyilvánvalóan nem oldják meg önmagukat; aktív erőfeszítésekre van szükség az ágazaton belüli sokszínűség növelése érdekében.

Jenni Vartiainen

 

A Women Rock fotókiállítás fő témái a kitartás és a kurázsi. A zeneipar női példaképeit 7 finn művész lencséjén keresztül mutatjuk be: Anni Ylkänen, Virve Kulmala, Janne Puronen, Mika Kirsi, Jessica Johansson, Sanna Larmola és Sami Turunen. Ezek a tehetséges fiatal művészek képviselik a finn zenefotózás élvonalát, és munkájukat először Budapesten a HybridArt Space-ben mutatják be.

November 19-én 18 órától egy izgalmas kerekasztal-beszélgetést szervez a Finnagora, amelyen négy hazai könnyűzenei szakember vesz. Ők a zeneipar egy-egy fontos területét képviselek majd, mint énekes, hangtechnikus, menedzser és kommunikációs.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége rendezésében megvalósuló Fotóhónap immáron a magyar fotókultúra megkerülhetetlen és a legtöbb programot felmutató rendezvénysorozata. Ezért is különösen izgalmas bemutatni ezen a fesztiválon egy olyan kiállítást, amely a finn művészeti világ egyik fontos témáját dolgozza fel.

Helyszín: Hybrid Art Space (1052 Budapest, Galamb utca 6.)

Nyitvatartás: szerda –péntek 15–19 óra között

Fotó: Virve Kulmala

Olvass tovább!

Mit tesz a zeneipar a klímaváltozással kapcsolatban?

Mit tesz a zeneipar a klímaváltozással kapcsolatban?

Amikor a környezetszennyezésre gondolunk, egyből a strandokat beterítő szemétszőnyeg, műanyag flakonkupacok és füstölgő gyárkémények jutnak az eszünkbe. Annak ellenére, hogy nagyobb hatással van környezetünkre, mint gondolnánk, a zeneipar aligha kap helyet az asszociációs listánkon.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll lipták tímea

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel balett

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel