A nők helyzete a zeneiparban – fotókon

2020. november 08.
Novemberben különleges témájú fotókiállítást mutat be a hazai Finn Intézet (FinnAgora) a Hybrid Art Space tereiben. A Women Rock című tárlat során az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a zeneipar világába, amelyben a nők aránya a férfiakéhoz képest elenyésző. A kiállítás fő témái a kitartás és a kurázsi, amely fogalmakat különböző helyzetekben és női példaképeken keresztül mutatja be 7 finn fotóművész.

A nők aránya a hagyományosan férfiak által uralt zeneiparban még mindig viszonylag kicsi. A nők egyértelműen kisebbségben vannak a zeneipar vezető pozícióiban, nem beszélve a dalszerzés, a hangtechnika vagy akár a szórakoztatóipari jog területéről. Az ilyen jellegű strukturális problémák nyilvánvalóan nem oldják meg önmagukat; aktív erőfeszítésekre van szükség az ágazaton belüli sokszínűség növelése érdekében.

Jenni Vartiainen

 

A Women Rock fotókiállítás fő témái a kitartás és a kurázsi. A zeneipar női példaképeit 7 finn művész lencséjén keresztül mutatjuk be: Anni Ylkänen, Virve Kulmala, Janne Puronen, Mika Kirsi, Jessica Johansson, Sanna Larmola és Sami Turunen. Ezek a tehetséges fiatal művészek képviselik a finn zenefotózás élvonalát, és munkájukat először Budapesten a HybridArt Space-ben mutatják be.

November 19-én 18 órától egy izgalmas kerekasztal-beszélgetést szervez a Finnagora, amelyen négy hazai könnyűzenei szakember vesz. Ők a zeneipar egy-egy fontos területét képviselek majd, mint énekes, hangtechnikus, menedzser és kommunikációs.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége rendezésében megvalósuló Fotóhónap immáron a magyar fotókultúra megkerülhetetlen és a legtöbb programot felmutató rendezvénysorozata. Ezért is különösen izgalmas bemutatni ezen a fesztiválon egy olyan kiállítást, amely a finn művészeti világ egyik fontos témáját dolgozza fel.

Helyszín: Hybrid Art Space (1052 Budapest, Galamb utca 6.)

Nyitvatartás: szerda –péntek 15–19 óra között

Fotó: Virve Kulmala

Olvass tovább!