„Sosem tudhatjuk, itthon mikor következhet be a lengyel helyzet” – húsbavágó magyar kisfilm az abortuszszigorításról

2020. november 11.
Tegnap délután kezdett el rohamosan terjedni a közösségi oldalakon az a hátborzongatóan erős kisfilm, amit egy magyar animációs csapat készített a lengyel abortuszszigorítás kapcsán. Ahogy a Solidarity With Polish Women című videó leírásában is olvasható, a filmmel az alkotók a bennük lévő, jövővel kapcsolatos félelmeikre szerettek volna reflektálni, és kifejezni a szolidaritásukat a lengyel nők felé.

„Hiszem, hogy minden ilyen társadalmi kérdés – még ha nem is közvetlenül érint minket – a mi ügyünk is, hiszen egy világban élünk, ráadásul egy közeli országról van szó. Illetve sosem tudhatjuk, itthon mikor következhet be az ottani helyzet, hiszen manapság nagyon képlékeny talajon mozgunk, és hamar megváltoznak eddig stabilnak hitt helyzetek” – válaszolta megkeresésünkre Szakály Réka Anna animációs filmrendező, aki egyike a filmet létrehozó alkotói csapatnak. A film ötletét a lengyel Lodz Filmművészeti Egyetem animációs hallgatóinak munkája adta, amit – ahogy Réka is mondja, – nagyon erőteljesnek éreztek, és szerettek volna velük szolidaritást vállalni. „Mind animációs alkotót vagyunk, így adott volt, hogy ezt a médiumot fogjuk használni kifejező eszközként.”

Ezt olvastad már?

„Egy Facebook-csoporton keresztül hívtunk meg számos alkotót, köztük jó barátainkat, munkatársainkat, akiknek szabad kezet adtunk pár apró technikai megkötéssel, mint például a vörös villám mint szimbólum használata. Egyhetes határidőt szabtunk meg, mivel szerettünk volna minél gyorsabban reagálni.”

A filmet összesen 25 alkotó készítette, akik különböző egyetemekről jöttek, az egyetlen közös pontjuk a lengyel helyzet volt. Az pedig Réka számára is külön öröm volt, hogy férfiak is részt vettek a munkában, így biztosítva volt az is, hogy ne csak női nézőpontok jelenjenek meg a filmben.

„Szerintem mindannyiunkról elmondható, hogy a személyes munkáiban is számára fontos témákat dolgoz fel, és alkotóként a társadalmi helyzetek inspirálják. Nagyon szeretném, hogy legyen még sok ilyen projekt, mivel nagyon pozitív volt látni, ahogyan számos tehetséges ember összefog, és létrehoz valamit, ami bár megosztó lehet, de képviseli a saját félelmeinket, érzéseinket.”

Olvass tovább!